Zimní bouře v USA způsobila dopravní chaos, na Floridě padají ze stromů ztuhlí leguáni

Východ USA sužuje silná zimní bouře, záchranáři hlásí nové oběti. Půlmetrové závěje komplikují dopravu skoro na celém atlantickém pobřeží. Situaci navíc ztěžuje prudký vítr a místy rovněž záplavy. Zrušeny byly tisíce letů. Na internetu se šíří snímky leguánů, kteří znehybněli poté, co neobvyklá zima udeřila na Floridě. V Číně už zabilo nepříznivé počasí deset lidí.

Bez elektřiny bylo ve čtvrtek večer místního času na sto tisíc domácností, podle CNN ale bouře ohrožuje asi 13 milionů obyvatel.

„V této první velké bouři v sezoně prosíme každého, aby zůstal ohleduplný vůči druhým. Dejte pozor na své sousedy, zvláště pokud jsou staršího věku nebo postižení, postarejte se o své domy, o větrání, přístupové cesty a protipožární detektory,“ řekl guvernér státu Massachusetts Charlie Baker.

Sněhové závěje pokryly i ulice New Yorku. „Je vyhlášen stav zimní povětrnostní nouze – nevycházejte z domů, pokud nemusíte a používejte veřejnou dopravu,“ upozornil starosta města Bill de Blasio.

Nehody si vyžádaly první oběti

Záchranáři hlásí několik obětí. Ve Filadelfii řidič auta sjíždějícího z prudkého svahu svůj vůz neubrzdil a auto srazil jedoucí vlak. Řidič stačil z auta utéct, spolujezdci se to ale nepodařilo. K podobné nehodě došlo i v Jižní Karolíně, kde malý nákladní automobil narazil do stromu a jeho řidič zahynul. Severní Karolína zaznamenala na zledovatělých silnicích tři mrtvé.

Na jiných místech komplikují situaci záplavy, například bostonský starosta vyzval řidiče, aby nevyjížděli, protože části města jsou v důsledku silného větru zatopené.

V Bostonu už nesněží, ale přichází chlad. Školy zůstávají uzavřené, ale dobrá zpráva je, že místní letiště funguje.
Radka Mayaud
Češka žijící v Bostonu

Společnost Energy Corp, která vlastní jadernou elektrárnu na východě státu Massachusetts, kvůli kalamitě uzavřela její provoz. Bezprostřední příčinou bylo stržení jedné větve dálkového vedení, které elektrárnu napojuje na rozvodnou síť.

Společnost American Airlines ve čtvrtek zrušila 1300 letů a odpoledne místního času oznámila, že do půlnoci žádné její letadlo z letišť v New Yorku neodstartuje. Největší americká letecká společnost zrušila i všechny čtvrteční lety z Bostonu, Hartfordu ve státě Connecticut a z města Providence ve státě Rhode Island.

Floridu překvapili zamrzlí leguáni

Zima udeřila i na subtropický jih Spojených států. Na obvykle slunné Floridě se teplota pohybuje kolem pěti stupňů. Na internetu se rychle rozšířily snímky ztuhlých leguánů. Ti se přestávají hýbat s poklesem teplot pod deset stupňů a nyní padají z větví a nehybně se povalují na silnicích, často břichem vzhůru.

Až dva metry velcí ještěři, kteří se hojně rozšířili do okrajů floridských měst, ale podle zoologů nezemřeli a s vyšší teplotou se probudí k životu. Pomáhat ztuhlým plazům experti nedoporučují.

Zvíře by se prý po rozmrznutí mohlo cítit ohroženo a své nežádoucí dobrodince by mohlo pokousat. „Nemějte je za mrtvé, rozhýbou se sami,“ zdůraznila obyvatelům jižní Floridy Kristen Sommersová z místní organizace pro ochranu přírody.

Leguán zelený není na Floridě původním druhem, rozšířil se tam z Jižní Ameriky. Je považován za škůdce, vyrývá doupata a ničí infrastrukturu. Místní ochránci životního prostředí pořádají pro místní obyvatele kurzy, jak se leguánům bránit a případně je pochytat.

Za vše může „Bomb Cyclone“

Severovýchodní pobřeží zasáhl jev zvaný cyklonová bomba, kdy prudce klesne barometrický tlak a setká se vrstva teplého a studeného vzduchu, přičemž převahu získává ten studený – začne sněžit, fouká vítr a teploty se pohybují až kolem minus 20 stupňů.

Meteorologové varují před rekordními mrazy, které by mohly o víkendu zasáhnout dvanáct měst na atlantickém pobřeží. 

„Nízké teploty mohou vést ke zvýšenému riziku omrzlin, zejména na okrajových částech těla, na končetinách, na prstech nohou, rukou, ale třeba také na obličeji, uších, protože při snížených teplotách potřebuje organismus zachovávat dostatečné množství tepla uvnitř těla, snižuje se tak průtok krve periferními oblastmi těla, které se méně prokrvují,“ uvedl vědecký pracovník z Přírodovědecké fakulty UK Jiří Novotný.

Rychlost omrzání zvyšuje vlhkost či studený vítr. Riziko se objevuje už po pár desítkách minut. Nejvíce ohrožené jsou děti či starší lidé.

První oběti hlásí také Čína

Husté sněžení od úterý komplikuje život i v severní, centrální a východní Číně. Sníh narušil silniční, vlakovou i leteckou dopravu a dodávky energie, uzavřena byla řada škol. Nepříznivé počasí už si vyžádalo nejméně deset obětí.

Rekordní sněhové srážky postihly pět provincií. V celém městě Suej-čou s 2,5 milionu obyvatel nefunguje elektřina. Teploty se tam přitom mají pohybovat kolem pěti stupňů pod nulou. Ve čtvrtek sněžení způsobilo zpoždění vysokorychlostních vlakových spojů mezi Šanghají a Pekingem, některé spoje byly zcela zrušeny. V provinciích Ťiang-su, Che-nan, Šen-si a Chu-pej bylo uzavřeno mnoho dálnic.

Čína bojuje s přívaly sněhu
Zdroj: Reuters/Stringer

Mimo provoz byla ve čtvrtek minimálně tři letiště, na devíti dalších měly spoje značná zpoždění. V pátek ráno byla všechna letiště v provozu. Meteorologové ale varovali, že během dneška má na sever, střed a východ Číny udeřit druhá vlna sněhových srážek.

Rekordní sněhové srážky zaznamenala provincie An-chuej, kde ve čtvrtek napadlo 30 centimetrů sněhu. Místní noviny napsaly, že kvůli silné sněhové pokrývce se propadly střechy několika autobusových stanic v provinční metropoli Che-fej. Nejméně jeden člověk přitom zemřel.

Ve městě Siang-jang v provincii Chu-pej se propadla střecha továrny a pět lidí zůstalo uvězněno pod troskami. Doprava ve městě se zastavila. Propadlé střechy továren byly vidět i na televizních záběrech z provincií Che-nan a An-chuej. Naopak v metropoli Pekingu prý zatím vůbec nesněžilo.

obrázek
Zdroj: ČT24

Německo čelí záplavám, v Rakousku zabíjela lavina

Evropa zůstala sice přívalů sněhu ušetřena, západ kontinentu ale postihla bouře Eleanor. Ta si ve Francii od středy vyžádala tři mrtvé, jeden člověk se nadále pohřešuje. Na horách kvůli dešti a silnému větru hrozí laviny, rozvodněné toky navíc hrozí rozlitím z koryt.

Vzedmutým hladinám řek čelí i jih a západ Německa, mnohde navíc hrozí sesuvy půdy. V Řezně (Regensburgu) začali hasiči vztyčovat mobilní protipovodňové zábrany, jejichž úkolem je zabránit zatopení historického centra chráněného UNESCO. Podobné protipovodňové práce započaly i v Kolíně nad Rýnem, kde jsou některé ulice u břehu Rýna zatopeny.

V Rakousku zabíjela lavina. Ta u tyrolské obce Kals zasypala dva Němce, tělo jednoho z nich záchranáři našli, po druhém pátrání po několika hodinách zastavili. Ve čtvrtek v tyrolských Alpách zahynul 43letý Čech. Lavina ho zasypala v oblasti Velilltal, která je součástí lyžařské oblasti Ischgl.