Za záchranu slonů. Čína zakázala obchod se slonovinou, zavřela desítky podniků

Horizont ČT24: Čína zakázala obchod se slonovinou. Zavřely desítky obchodů (zdroj: ČT24)

V Číně vešel v účinnost nový zákon, který zakazuje obchod se slonovinou. Země se tak připojila k záchraně slonů. V Africe jich kvůli pytlákům každý rok zemře kolem třiceti tisíc a jejich populace za poslední desítky let prudce klesla. Ochránci zvířat mají obavy, že se lukrativní trh se vzácnou surovinou může přestěhovat do Hongkongu.

V Číně dosud končilo až 70 procent slonoviny, kilogram se prodával za tisíc dolarů. Šlo o největší trh s takzvaným bílým zlatem na světě.

Úřady nyní zavřely téměř dvě stovky prodejních míst a dílen, které vzácnou surovinu zpracovávaly a brousily z ní suvenýry, šperky nebo umělecké předměty. 

V celosvětové kampani za záchranu slonů se v posledních letech angažoval populární čínský basketbalista a bývalý hráč americké ligy NBA Jao Ming. „Slonovina je vykoupena životy zvířat v Africe a všude jinde na světě. Možná, že výrobky z ní v obchodě vypadají hezky a lesknou se, ale všichni si musíme uvědomit, že je na nich krev,“ uvedl Ming.

Ještě před sto lety na planetě žilo až deset milionů slonů. Teď jich zbývá už jen přes čtyři sta tisíc. Lovci je masově vybíjeli kvůli klům. Poptávka po nich ve 20. století rostla v Japonsku, v Evropě i v Americe. Mezinárodní obchod se slonovinou je přitom už řadu let zakázaný.

Trump chce zákaz dovozu slonoviny nechat přezkoumat

Před dvěma lety americký a čínský prezident společně slíbili, že stejná opatření zavedou i ve svých zemích.

„Vláda v Pekingu zákon prosadila loni a podle tamních médií kleslo množství zabavené slonoviny až o 80 procent a její cena se propadla víc než o polovinu,“ uvedla redaktorka ČT Blanka Závitkovská.

V poslední době se ale ve Spojených státech znovu objevily návrhy na zrušení Obamova zákazu dovozu sloních trofejí ze Zimbabwe a Zambie. Americký prezident Donald Trump loni v listopadu uvedl, že rozhodnutí o obnovení dovozu odkládá, dokud problém nepřezkoumá.

„Je to opravdu hodně předčasné, ale mohlo by to mít špatný vliv na Čínu, protože by se mohla začít ptát, proč by měli slonovinu zakazovat, když by Amerika její dovoz dovolila,“ uvedla ředitelka organizace Wildlife Direct Paula Kahumbuová.

Kromě toho hrozí, že obchod se slonovinou se přesune do Hongkongu. Pro tuto autonomní oblast totiž čerstvě zavedený zákaz neplatí.