Rakouští lidovci se dohodli se Svobodnými. Vláda bude mít proevropskou tvář, slibuje Kurz

Rakousko má dva měsíce po volbách novou vládu (zdroj: ČT24)

Rakouští lidovci (ÖVP) a protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) se dohodli na uzavření vládní koalice, píše agentura APA. Nový kabinet by měl složit přísahu v pondělí. Dohoda přišla 61 dnů po předčasných volbách, které ukončily velkou koalici lidovců se sociálními demokraty (SPÖ).

Koaliční rozhovory mezi konzervativní ÖVP a pravicově populistickou FPÖ trvaly od poloviny října, kdy lidovci vyhráli parlamentní volby a Svobodní skončili třetí, těsně za sociálními demokraty dosavadního kancléře Christiana Kerna.

Toho nyní v čele kabinetu vystřídá 31letý Kurz, který se stane nejmladším šéfem vlády v Evropě. Kurz přivedl lidovce k vítězství s programem a rétorikou, která se do značné míry prolínala s postoji protiimigrační FPÖ.

Prezident Alexander Van der Bellen si na sobotu pozval předsedy obou stran. Základními body vládní spolupráce by měla být v příštích pěti letech reforma daní, posílení prvků přímé demokracie a další zpřísnění imigrační politiky. „Pro prezidenta a pro mne je také důležité, aby nová vláda měla proevropskou orientaci. Podle mého názoru je to zajištěné,“ oznámil ve čtvrtek Kurz.

Už žádné referendum o Unii

FPÖ ustoupila od výzev, aby Rakousko následovalo Británii s referendem o vystoupení z Evropské unie. Nyní tvrdí, že je proevropskou stranou, ale kritickou vůči Unii a odmítající další prohlubování integrace, píše agentura Reuters.

Mezi dohodnuté body údajně patří přesun některých odborů ministerstva zahraničí zabývajících se evropskými záležitostmi do kompetence kancléřství, v jehož čele stane Kurz. Domluvena je prý i podpora sankcí proti Rusku, jež omezuje „proruský postoj“ FPÖ.

Šéfkou rakouské diplomacie by se měla stát odbornice na Blízký východ Karin Kneisslová (nezávislá za FPÖ). Rakouské deníky dále  spekulují, že ministrem financí by mohl být někdejší šéf rakouského účetního dvora Josef Moser, který je bývalým politikem FPÖ, ovšem letos byl trojkou na kandidátce lidovců.

Ministrem vnitra se má stát dosavadní generální tajemník FPÖ Herbert Kickl. Dosavadní předseda rakouské Národní rady a bývalý prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer údajně stane v čele ministerstva infrastruktury. Ministrem obrany prý bude šéf štýrské organizace FPÖ Mario Kunasek.

Rakousko mělo dvojkoalice složené z lidovců a pravicových populistů už v letech 2000 až 2006. V roce 2005 se však od FPÖ odštěpil Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ), jehož členové zůstali ve vládě a zbytková FPÖ odešla do opozice.