Saakašvili stanuje před kyjevským parlamentem. Prokuratura ho považuje za uprchlíka

Horizont ČT24: Saakašvili odmítá přijít k výslechu (zdroj: ČT24)

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili je stíhaný ve své vlastní zemi a nyní i v té „adoptivní“, tedy na Ukrajině. Vazbě se zatím odvolanému gubernátorovi jihoukrajinské Oděsy daří vyhýbat. Do nemilosti se Saakašvili na Ukrajině dostal po kritice prezidenta Petra Porošenka a nyní jej prokurátor viní i ze spolupráce se zločineckou organizací a napomáhání státnímu převratu.

Ve středu se měl Michail Saakašvili dostavit k výslechu. Místo toho vyšetřovatelům vzkázal, že je přijme ve stanovém městečku, které před budovou ukrajinského parlamentu postavili odpůrci prezidenta Petra Porošenka. Podle médií zde očekává další pokus úřadů se jej zmocnit, po nepovedených pokusech o zatčení z úterý a ze středečního rána.

Saakašvili se mezitím objevil v policejní databázi jako uprchlík, který se vyhýbá obvinění z napomáhání státnímu převratu. 

Prokuratura jej vyšetřuje kvůli financování politických mítinků, které na Ukrajině organizoval. Podle šéfa ukrajinské prokuratury Jurije Lucenka získal gruzínský exprezident na svou činnost půl milionu dolarů (zhruba 11 milionů korun) od oligarchy Serhyje Kurčenka. Ten se nyní ukrývá v Rusku a patří k blízkým lidem svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Saakašvili v Kyjevě
Zdroj: Reuters

„Vyhlašuji tady naši Síč,“ prohlásil Saakašvili ve stanovém táboře v narážce na někdejší pevnost svobodných kozáků, kteří se nepodřídili vrchnosti. „Budou na nás útočit. Ale my si také povedeme aktivně. Musíme se naučit vést protiútoky. Proto zde vyhlašuji naši Síč. Budeme se rozšiřovat. Budeme se připravovat odrážet jejich útoky,“ řekl podle serveru Cenzor.net.

Lucenko, který dal v úterý Saakašvilimu 24hodinou lhůtu na to, aby se dobrovolně dostavil k výslechu, po uplynutí lhůty uvedl, že obvinění bylo zasláno na Saakašviliho adresu. Politikův advokát naopak přes média vzkázal, že nemá čas vysedávat na poště, a že prokuratura mu obvinění nepředala, když si pro ně zašel.

„Nebudeme za nimi běhat po celém Kyjevě. To ne my, ale oni porušují zákon,“ odvětil advokát Pavlo Bogomazov listu Ukrajinska pravda na dotaz, proč se jeho klient nedostavil k vyšetřovateli.

Saakašviliho v úterý osvobodili jeho přívrženci, když ho v Kyjevě zatkli agenti ukrajinské tajné služby SBU.

Petro Porošeko jmenoval Michaila Saakašviliho oděským gubernátorem
Zdroj: Mykola Lazarenko/Reuters

Z Porošenkova spojence je úhlavní nepřítel

Saakašvili byl v letech 2004–2013 gruzínským prezidentem. Po odchodu z funkce využil v roce 2015 nabídky ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, se kterým se zná od dob studií, a stal se gubernátorem významné jihoukrajinské Oděské oblasti.

S prezidentem Porošenkem se ovšem po čase rozešel ve zlém. Hlavu Ukrajiny kritizoval za váhavé tažení proti korupci a za klientelismus. Později dokonce svolával demonstrace a pochody Ukrajinců žádajících Porošenkovo odvolání.

Z gubernátorské funkce byl Saakašvili odvolán a v okamžiku, kdy pobýval v zahraničí, mu Porošenko odebral ukrajinské občanství. O gruzínské občanství přišel kvůli přijetí toho ukrajinského. Dnes tedy Saakašvili zůstává bez občanství, na Ukrajině má ale až do března právo k pobytu.

Zpátky na Ukrajinu se Saakašvili vrátil po odebrání občanství prakticky násilím, když ho přes polsko-ukrajinský hraniční přechod přenesli jeho stoupenci.

Ve vlasti, kde založil opoziční stranu, je Saakašvili stíhán za údajné zneužití moci a neodpovědné nakládání s veřejnými prostředky. Činů se měl dopustit během výkonu prezidentské funkce.

Ukrajina však odmítá Saakašviliho vydat, mezinárodní zatykač se na něj Gruzíncům získat nepodařilo.