Papež prolomil mlčení. Rohingské uprchlíky požádal o odpuštění za lhostejnost světa

Papež František se v Bangladéši setkal se šestnácti Rohingy, kteří do země utekli ze sousedního Myanmaru. Vůbec poprvé použil na veřejnosti přímo výraz Rohingové – o muslimské menšině dosud na žádost myanmarské vlády mluvil jen nepřímo. Uprchlíky požádal o odpuštění za lhostejnost světa k útrapám, které prožili.

Dvanáct rohingských mužů, dvě ženy a dvě dívky bylo dopraveno do Dháky z bangladéšského města Cox's Bázár, u kterého se nachází většina uprchlických táborů.

Papež si s každým z Rohingů potřásl rukou a za asistence tlumočníka pozorně vyslechl jeho příběh. Jedné z dívek požehnal. „Jsem při vás, ta situace je velmi těžká,“ řekl Rohingům papež.

„Ve jménu všech těch, kteří vás pronásledovali, ublížili vám, žádám o odpuštění,“ sdělil František uprchlíkům. „Odkazuji se na vaše velká srdce, abyste nám poskytli odpuštění, o něž žádáme,“ dodal.

Při návštěvě Myanmaru vyzval František k respektování práv všech etnik a k náboženskému dialogu. Ani jednou za svůj čtyřdenní pobyt ale veřejně nevyslovil název Rohingové, za což ho kritizovaly organizace na ochranu lidských práv.

Před násilnostmi uteklo z Myanmaru od srpna už asi 625 tisíc lidí. OSN tamní vládu obvinila z etnických čistek. Myanmar Rohingy neuznává jako etnikum, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva.

Papež František s biskupy v Bangladéši
Zdroj: Reuters/Osservatore Romano/Handout

Papež z Myanmaru zamířil do Bangladéše, kde v pátek dopoledne odsloužil mši v metropoli Dháce, kam dorazilo víc než 100 tisíc lidí. František mezi ně přijel v otevřeném papamobilu a během obřadu vysvětil šestnáct nových kněží.

„Vím, že mnozí z vás přijeli z dálky, máte za sebou více než dvoudenní cestu. Děkuji za vaši velkorysost, dokazuje to lásku, kterou chováte k církvi,“ poznamenal papež.

Bangladéš je převážně muslimská země. Křesťané tvoří necelé jedno procento populace. Katolická církev tam ale posiluje – zejména od 80. let, kdy Dháku navštívil papež Jan Pavel II. V zemi řídí tato církev síť škol, sirotčinců a zdravotnických zařízení a těší se relativní svobodě, ačkoli někteří křesťanští misionáři prý dostávají výhrůžné dopisy.