V čele Kuby nebude poprvé od revoluce Castro. Disidenti neslaví, změna je podle nich kosmetická

Horizont ČT24: Končí na Kubě éra Castrů? (zdroj: ČT24)

Rok po smrti Fidela Castra začala na Kubě série voleb na nejrůznějších úrovních, které mají v únoru vynést do čela země nového lídra. Poprvé od revoluce to nebude nikdo z rodiny Castrů. Mladší Fidelův bratr Raúl se rozhodl nejvyšší post opustit. Změna přichází v okamžiku, kdy se znovu zhoršily vztahy se Spojenými státy.

Dosavadní kubánský viceprezident Miguel Díaz-Canel je hodně vidět. Naposledy si spolu se studenty připomněl první výročí smrti kubánského vůdce Fidela Castra.

Miguel Díaz-Canel
Zdroj: Reuters

Nová krev má za tři měsíce okysličit vedení země. Šestaosmdesátiletý Fidelův bratr Raúl se hodlá z nejvyšší funkce stáhnout, nahradit by ho měl právě viceprezident. „Tato otázka není na pořadu dne. Kuba bude vždy mít prezidenty, kteří hájí revoluci a jsou soudruhy z lidu,“ tvrdí Díaz-Canel.

Formální proces předání moci už začal. O víkendu proběhly první volby. Sedm milionů Kubánců v nich vybíralo obecní zastupitele. Právě ti v dalším kole voleb určí kandidáty do národního shromáždění, jehož členové nakonec rozhodnou o prezidentovi Kuby a jeho zástupci.

Zemi oficiálně po šedesáti letech nepovede nikdo z Castrovy rodiny a nejspíš ani žádný přímý účastník revoluce z roku 1959.

Castro bude dál tahat za nitky, očekává Kubánec žijící v Česku

Kubánský umělec Reynier Lazcano Pérez, který už devět let žije v Praze, je ovšem stejně jako statisíce Kubánců žijících mimo ostrov přesvědčen, že Raúl Castro se moci ještě nevzdá. Podle něj zůstane předsedou komunistické strany a ze zákulisí bude dál tahat za nitky.

„Díaz-Canel je jednou z kosmetických změn, která se ukazuje světu. Nevidím v něm osobu, která by byla stoupencem změn. On je nechce,“ tvrdí Pérez.

Reynier Lazcano Pérez
Zdroj: ČT24

Změnu směru nenaznačuje ani průběh voleb. Přestože se o místa na kandidátkách ucházely stovky disidentů, nakonec se na ně nedostal jediný představitel opozice. Nechystají se ani zásadnější ekonomické reformy, které opatrně zavádí končící prezident. Díky nim se rozvinulo malé soukromé podnikání v cestovním ruchu a Kuba se aspoň trochu otevřela světu. Po letech zlepšování vztahů se Spojenými státy ale nová americká administrativa znovu přitvrdila.

„Ocitli jsme se v nejistotě. Mnoho amerických firem se bojí hrozeb ze strany amerických úřadů,“ vysvětluje ředitel kubánské dopravní společnosti Eduardo Aparicio.

Donald Trump nově zavedl pro Kubu přísnější cestovní a obchodní omezení. Vedení ostrova se navíc musí vypořádat s výrazným poklesem pomoci z krizí zmítané Venezuely a nedostatkem peněz. Navenek to ale vypadá, že režim se zatím o své přežití bát nemusí.