Myslel, že celá rodina zemřela za války. Ve 102 letech objal svého synovce

Horizont ČT24: Myslel, že celá rodina zemřela za války, ve 102 letech objal svého synovce (zdroj: ČT24)

Izraelský penzionovaný mikrobiolog Eliahu Pietruszka ve 102 letech našel své příbuzné, které od něj odtrhl holocaust. Dosud žil v domnění, že celá jeho rodina během války zahynula. Přežil však jeho bratr, s jehož 66letým synem Alexanderem se Eliahu nyní setkal. Podle památníku Jad Vašem, jenž podobná znovusjednocení pomáhá organizovat, může jít o jednu z posledních rodin, kterou dokázal jeho mezinárodní projekt spojit.

Z rodného Polska se Eliahuovi podařilo utéct na začátku války. Za sebou nechal celou rodinu. Všichni byli zavražděni nacisty až na mladšího bratra Volfa. Ten unikl z Varšavského ghetta, ale skončil v sovětském gulagu. Bratři ztratili kontakt a jeden druhého považoval za mrtvého.

Volf Pietruszka stalinský lágr přežil a usadil se v Magnitogorsku na Urale. V projektu památníku obětí holocaustu Jad Vašem na internetu zveřejnil podrobnosti o svém bratrovi. Informace až teď zachytili Eliahuovi vnuci.

„Vovik (Volf Pietruszka) v ruském rukopise uvedl, že můj dědeček Elijáš, což je jeho přezdívka, zemřel za války. Když jsem se podíval na datum (zveřejnění), rok 2005, hned jsem si pomyslel, že pokud mu tehdy bylo 82, dnes by mu nemělo být víc než 95. Šance, že je stále na živu, nejsou marné,“ uvedl synovec Eliahua Pietruszky Shakhar Smorodinsky.

Vovika – Volfa Pietruszku už ale jeho příbuzní z Izraele doma zastihnout nemohli. Zemřel v roce 2011. Jeho syn ale zprávu o znovuobjevené rodině přijal s nadšením a za svým strýcem vyrazil okamžitě.

„Je to zázrak. Nikdy jsem si nemyslel, že by se to mohlo stát. Měl jsem příbuzné na Ukrajině, ale jen z maminčiny strany,“ uvedl synovec Eliahua Pietruszky Alexander Pietruszka.

Podle pracovníků památníku Jad Vašem jde o mimořádné setkání. Eliahu Pietruszka je možná jedním z posledních přeživších holocaustu, kteří se mohli se sejít s těmi, které považovali za navždy ztracené.