„Pokutu zaplatím“, nabídl ,Borat‘ Čechům zatčeným v Kazachstánu kvůli jeho plavkám

Herec Sacha Baron Cohen, který se proslavil filmovou rolí Borata, nabídl skupině Čechů, že za ně zaplatí pokutu. Tu dostalo šest českých turistů v Kazachstánu za výtržnictví, když se na veřejnosti oblékli do plavek, které nosila právě zmíněná filmová postava.

Skupina Čechů se ve svítivě zelených plavkách a v černých parukách chtěla vyfotit před nápisem I love Astana. Místní policie ale každému dala pokutu 22 500 kazašských tenge (asi 1500 korun) za výtržnictví.

Herec v úterý na Facebooku vyzval zmíněné české turisty, aby mu poslali údaje a důkaz, že se jednalo o ně, a že za ně pokutu zaplatí.

Plavky proslavil Baron Cohen ve své filmové komedii z roku 2006 s názvem „Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu“. Film urazil mnoho Kazachů, protože zemi vykreslil jako zaostalou a podle kazašských úřadů i jako sexistickou a rasistickou.

Kazachstán film zakázal a zakázal i jeho prodej na DVD. Vláda také pohrozila, že bude Barona Cohena žalovat. Většina záběrů z Kazachstánu byla natočena v Rumunsku.

V roce 2012 ovšem kazašský ministr zahraničí veřejně poděkoval herci za to, že oživil cestovní ruch v zemi.