Pokud Mugabe neodstoupí sám, odvoláme ho, rozhodla zimbabwská vládní strana

Zimbabwská vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF) chce odvolat prezidenta Roberta Mugabeho, pokud on sám odmítne rezignovat. Mugabeho od středy zadržuje armáda, která v zemi de facto převzala moc. Vojáci s Mugabem dál vyjednávají. Do země se ve čtvrtek vrátil Mugabeho sok, bývalý viceprezident Emmerson Mnangagwa, který má zřejmě podporu armády.

Vůdci zimbabwské vládní strany by se během pátku měli sejít a připravit rezoluci o odvolání Mugabeho. „Není cesty zpět,“ řekl agentuře Reuters stranický zdroj.

Armáda podle agentury AP uvedla, že v rozhovorech s Mugabem dosáhla významného pokroku ohledně prezidentova odchodu. Předák vlivných válečných veteránů podpořil zásah vojáků a řekl, že Mugabe nezůstane ve funkci. Třiadevadesátiletá hlava státu ale podle něj požádala ještě o několik dalších dní až měsíců. K demisi Mugabeho vyzval už i prezident sousední Botswany Ian Khama.

Do vlasti se vrátil sesazený viceprezident i vůdce opozice

Někdejší zimbabwský viceprezident Mnangagwa, jehož nedávné odvolání vyvolalo současnou krizi, se vrátil do země ve čtvrtek. Ze zahraničí, kde prodělával léčbu rakoviny, se už vrátil i vůdce opozice a Mugabeho soupeř z minulých prezidentských voleb Morgan Tsvangirai. I on už vyzval Mugabeho k rezignaci, kterou byl měl učinit „v zájmu národa“.

Do Zimbabwe se vrátil opoziční předák Morgan Tsvangirai
Zdroj: Philimon Bulawayo/Reuters

Armáda, která má pod kontrolou metropoli Harare, oznámila, že pokračuje v zatýkání lidí blízkých vůdci a jeho manželce Grace. Agentura Reuters již dříve napsala, že hlavním cílem armádní intervence je pravděpodobně zabránit třiadevadesátiletému Mugabemu, aby předal moc své dvaapadesátileté manželce Grace.

Autoritativní prezident Mugabe nadále tvrdí, že zůstává jediným legitimním vládcem země, a nemíní dobrovolně odstoupit před volbami naplánovanými na příští rok. Mugabe řídí bývalou britskou kolonii na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980.