Mugabe odstoupit nehodlá. Předání moci chce zprostředkovat JAR a katolická církev

Horizont ČT24: Zimbabwe na křižovatce (zdroj: ČT24)

V Zimbabwe by se během dne mohlo začít jednat o předání moci. Prezident Robert Mugabe zůstává v domácím vězení. Armáda tvrdí, že nejde o vojenský převrat, podle agentury Reuters by ale vyjednávání mohlo začít v řádu hodin, údajně s římskokatolickou církví jako prostředníkem. Do jednání se zapojí i jihoafričtí ministři. Mugabe se sešel s šéfem ozbrojených sil a potvrdil, že funkci složit nehodlá. O jeho rezignaci by prý musela rozhodnout vládnoucí strana.

Autoritativní prezident tvrdí, že zůstává jediným legitimním vládcem země a nemíní dobrovolně odstoupit před volbami naplánovanými na příští rok. S odkazem na nejmenovaný zdroj z politických kruhů o tom informovala agentura Reuters. Zatím podle něj neuspěla snaha o zprostředkování, o které se mezi Mugabem a generály pokouší jistý katolický kněz.

S Mugabem a jihoafrickými ministry se sešel šéf ozbrojených sil Constantino Chiwenga. Oficiální média ukázala smějícího se Mugabeho, jak si s Chiwengem potřásá rukou. Nepřinesla ale žádné informace o výsledku jejich jednání.

Do Zimbabwe se vrátil vůdce opozice Morgan Tsvangirai, jenž podstupoval léčbu rakoviny v zahraničí. Jeho příjezd podpořil spekulace o možném brzkém sesazení Mugabeho. Tsvangirai již také prezidenta vyzval k rezignaci „v zájmu národa“.

Mugabe zůstává v domácím vězení (zdroj: ČT24)

Zprostředkovatelem rozhovorů mezi generály a Mugabem by mohl být katolický kněz Fidelis Mukonori, píše Reuters. Evropská unie, Velká Británie i Jihoafrická republika vyzvaly k mírovému a ústavnímu řešení krize.

Zimbabwská armáda ve středu zadržela diktátora Mugabeho s rodinou a zároveň takřka bez odporu de facto převzala moc v zemi. Podle Reuters šlo o vojenský převrat, armáda to ale odmítá a tvrdí, že chce pouze odstranit zločince z okolí hlavy státu.

V šoku i zklamání jsme sledovali tiskové prohlášení velitele armády, generála Constantina Chiwengy. Nebudeme tiše sedět se založenýma rukama, zatímco tyto zbabělé útoky míří na legitimně zvoleného vůdce a hlavu státu.
Kudzai Chipanga
tajemník vládnoucí strany

Vývoj je součástí sporů o nástupnictví po Mugabem, v rámci nichž prezident před časem odvolal viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, který se těšil podpoře v armádních kruzích. Podle zimbabwských zpravodajských služeb někdejší šéf bezpečnosti Mnangagwa už více než rok spolu s armádou a opozicí připravoval plány na předání moci. 

Klíčovou postavou je zřejmě první dáma

Jeho odvolání mělo uvolnit cestu k nástupnictví pro první dámu Grace Mugabeovou. Ta si prý cestu k moci pojišťovala pořádáním mládežnických demonstrací.

Podle prezidenta JAR Jacoba Zumy, který s Mugabem telefonoval, je prezident v pořádku. Podle britského zástupce vládnoucí vlastenecké fronty ZANU-PF Nicka Mangwany Mugabe zůstává prezidentem – armáda podle něj hlavu státu zadržela kvůli jejímu vlastnímu bezpečí.

„Nemají problém se svým velitelem, kterým je prezident. Mají problém s lidmi v jeho okolí, kteří prováděli čistky a kradli. První dáma je v Zimbabwe. Objevily se nepravdivé zprávy o tom, že opustila zemi. Urychlila ona sama chod událostí? Ano – hodně k tomu přispěla,“ uvedl Mangwana.

Armáda zřejmě zadržuje i šéfa mládežnického křídla vládnoucí strany Kudzaie Chipanga. Ten se totiž překvapivě v televizi omluvil za svá kritická slova na adresu šéfa ozbrojených sil. „Žádám generála, aby přijal mou omluvu – jsme mladí, stále rosteme, učíme se ze svých chyb a z téhle jsme se poučili hodně. Rád bych také zdůraznil, že k tomuto prohlášení jsem nebyl přesvědčován ani donucen,“ konstatoval.

Mugabe je u moci od roku 1980, kdy někdejší kolonie vyhlásila nezávislost na Velké Británii. Nejprve byl premiérem, pak postupně vyhrál patery prezidentské volby. Po letech jeho vlády se Zimbabwe potýká s vysokou inflací, nezaměstnaností a chudobou. Města jsou na pokraji hladomoru. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.