Německý lékárník roky pančoval léky na rakovinu, někteří pacienti dostali jen solný roztok

Události: Německý lékárník prodával ředěné léky (zdroj: ČT24)

V Německu se před soud dostává jeden z největších medicínských skandálů posledních desetiletí. Před tribunál v Essenu usedl lékárník, který podle obžaloby roky pančoval léky na boj s rakovinou. Pojišťovny měl připravit v přepočtu o půldruhé miliardy korun, pacienty o zdraví, a dokonce i o život. Podle vyšetřovatelů vydal přes šedesát tisíc vědomě ředěných medikamentů. Hrozí mu deset let vězení a zákaz výkonu povolání.

Sedmačtyřicetiletý lékárník Peter Stadtmann čelí obvinění z účetního podvodu a ublížení na zdraví. Právníci pacientů mluví o chladnokrevné chamtivosti a úmyslu zabíjet. „K nehoráznostem, které udělal, se přičítá i to, že k celé věci prostě mlčí,“ říká Karina Lischenhagenová. I ona dostávala léky od obviněného.

Rodinný podnik v západoněmeckém Bottropu převzal Stadtmann v roce 2009. Podle obžaloby někteří zaměstnanci o podvodech věděli, nic ale nenahlásili. Až loni na nekalé praktiky policii upozornili dva zaměstnanci, asistentka a obchodní vedoucí, který porovnal vydané recepty s objednávkami.

„Nakoupené množství zdaleka neodpovídalo tomu, které jsme měli obstarat, tedy tomu předepsanému na receptech,“ vysvětlil obchodní vedoucí lékárny televizi ARD.

Stadtmannovou motivací bylo „získat podstatný zdroj příjmů“. Spis obžaloby obsahuje seznam 35 účinných látek, jichž podvodný lékárník nakoupil maximálně 70 procent ve skutečnosti požadovaného množství.

Lékárník Peter Stadtmann
Zdroj: ČT24

Místo léků solný roztok

Podle obžaloby vydal Stadtmann nemocným rakovinou přes šedesát tisíc pančovaných medikamentů. Některým jen obyčejný roztok kuchyňské soli. Vedle ředěných ale vydával i správné dávky. Nelze tak s absolutní jistotou říci, komu a jak moc uškodil.

„Nevíme, kdo účinnou látku dostal, kdo jí dostal příliš málo, nebo dokonce žádnou. V rámci vyšetřování jsme to bohužel dosud nezjistili,“ přiznává státní žalobkyně Anette Milková.

Případ upozornil na nedokonalosti v systému. Kontroly lékáren probíhají jen jednou za několik let a vždy jsou předem ohlášené. Při léčení rakoviny navíc neplatí svoboda výběru lékárny. Lékař vždy vedle medikamentu předepisuje i konkrétní pracoviště, kterému tak může zajistit milionový obrat. Lékárníci si proto lékaře předcházejí. Peter Stadtmann se je snažil uplácet drahými dárky.