Obyvatele Dillí dusí obří smogový mrak. Nákladní auta nesmí do města, školáci zůstali doma

Dillí dlouhodobě sužuje extrémní smog. Indická metropole kvůli tomu vyhlásila ve čtvrtek pohotovost. Do města nesmí nákladní auta, stavební práce byly zastaveny a děti nechodí do škol. Smog sužuje i sousední Pákistán.

Stále více obyvatel Dillí si stěžuje na bolesti hlavy, kašel a pálení očí. Mnozí nevycházejí ven a jindy rušná část metropole je vylidněná.

Do Dillí dočasně nesmějí vjíždět nákladní vozy s výjimkou aut vezoucích základní zboží. Na čtyřnásobek byl zvýšen parkovací poplatek, což má lidi přinutit využívat veřejnou dopravu.

Obyvatele Dillí dusí obří smogový mrak (zdroj: ČT24)

Od 13. do 17. listopadu budou smět vyjíždět střídavě jen osobní auta buď s lichým, nebo naopak sudým číslem značky. Přesto přibývá kritika na adresu úřadů za to, že situaci dostatečně neřeší.

Odborníci navíc tvrdí, že současná opatření rychlou změnu nepřinesou. „Nad námi je takový mrak, že na jeho zlikvidování by byl potřeba umělý déšť nebo něco podobného,“ domnívá se lékař Vivek Nangia z plicního oddělení nemocnice Fortis citovaný agenturou Reuters.

Hlavními příčinami smogu v Dillí jsou emise z automobilů a továren, prach ze staveb a pálení zbytků zemědělských plodin, zejména v okolních indických státech včetně Pandžábu a Harijány. Podle úřadů nelze zemědělcům tuto praxi zakázat, pokud jim nebude k vyčištění polí nabídnuta patřičná technika.

Pálení zbytků zemědělských plodin
Zdroj: Amit Dave/Reuters

Nejznečištěnější město světa

Zhoršené ovzduší trápí Dillí tradičně během zimních měsíců, letos ale smogovou situaci ještě umocnilo bezvětří. Chladnější počasí pak způsobuje, že se znečišťující částice hůře rozptylují. Světová zdravotnická organizace (WHO) označila v roce 2014 Dillí za nejznečištěnější město světa.

Hodnoty koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, měří kromě indických úřadů také tamní americké velvyslanectví. Ve čtvrtek ráno zaznamenalo nejprve 591 mikrogramů na metr krychlový, o hodinu později už 608 mikrogramů. WHO udává jako denní bezpečnou průměrnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 25 mikrogramů na metr krychlový.

Hodnota PM 2,5 je míra pro částici třicetkrát jemnější než lidský vlas. Tyto částice mohou být vdechnuty hluboko do plic a vyvolat infarkt, mrtvici, dýchací potíže či přispět k rakovině plic.

Smog ochromil i pákistánský Pandžáb

Problémy má i sousední Pákistán včetně megapole Láhauru. Počet lidí, kteří přišli do nemocnice kvůli problémům s očima, dýchacím infekcím a astmatu, narostl v uplynulých dnech až čtyřnásobně.

Školy ve státě Pandžáb začínají kvůli smogu později a skoro dvě stě místních podniků raději zastavilo provoz. Pákistánská letecká společnost PIA upravuje letový řád tak, aby se lety vyhnuly hodinám s nejhorší viditelností.