Bez azylu a bez peněz. Někteří migranti v Německu se uchylují i k prostituci

Události: Prostituce uprchlíků v Německu (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci firem, které hlídají uprchlické ubytovny v Berlíně, čelí podezření z kuplířství. Podle zjištění veřejnoprávní televize ZDF za úplatu sjednávali sex i s nezletilými běženci. Věcí se zabývá policie a státní zástupci.

V parku Tiergarten v centru Berlína vyčkávají mladí muži a starší hledají kontakt. Za zákazníka se vydává reportér se skrytou kamerou. „100 eur za klasiku, 50 za orální sex,“ dozvídá se taxu muž vyslaný televizí.

Tvůrcům reportáže se svěřil dvacetiletý Afghánec Walíd. Tvrdí, že jeho žádost o azyl úřady odmítly. Zůstal tak bez práce a bez peněz, které slíbil rodině, a teď se musí protloukat na ulici.

Prostituci mu nabídl pracovník bezpečnostní firmy. „Chceš si vydělat peníze?“ ptal se jej. „Ano, jasně, řekl jsem, nic nemám. Řekl mi, že za sex dostanu 30 euro, možná i 40,“ popsal běženec televizi. „Stydím se za to, co dělám,“ přiznává Walíd.

Prostituce jako krizové řešení

Pro Dianu Hennigesovou, která běžencům pomáhá, je to známý příběh. „Můžu pracovat? Nemám povolení. Mám málo peněz, ale rád bych pro rodinu udělal víc… Tenhle stálý strach z bezvýchodnosti… Prostituce je potom jednání z nouze, donucení,“ vysvětluje ředitelka organizace Moabit hilft!.

Kuplířství je podle ní veřejné tajemství. Zaměstnanec firmy, která hlídá ubytovnu na jihozápadě Berlína, se k němu navíc anonymně přiznává: „Za každé zprostředkování dostanu 20 eur.“

Migranty nabádají přímo pracovníci z ostrahy ubytoven
Zdroj: ČT24

Prostituce sama o sobě v Německu trestná není. Kuplířství, nucení k prostituci, stejně jako sex s nezletilými ale ano. „Policie a státní zastupitelství se tím dostávají do hry a musí to prověřit. Žádné konkrétní důkazy z ubytoven pro uprchlíky ale přede mnou dosud neleží,“ tvrdí berlínská ministryně práce a sociálních věcí Elke Breitenbachová.

Jak velká je síť kuplířů a kolik uprchlíků se prostitucí živí, nikdo přesně neví. V parku Tiergarten jsou to podle odhadů dvě desítky mužů, v celém Německu šest až osm stovek.

V parku Tiergarten, kde dominují migranti z arabského světa a střední Asie, nebo v berlínských barech, kde převažují muži z Bulharska a Rumunska, je prostituce přímo na očích. Ve skutečnosti jde o výjimku. Drtivá většina kontaktů totiž probíhá přes internet.