Rusko údajně dodává Sýrii moderní střely

Damašek - Rusko dodalo Sýrii novou verzi námořních střel, informoval list The New York Times. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro libanonskou televizi potvrdil, že Moskva nezruší ani plánovanou dodávku protivzdušné raketové obrany Sýrii. Tento v minulosti uzavřený zbrojní kontrakt se snažil v úterý Rusku vymluvit izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Americký prezident Barack Obama následně zopakoval, že nevylučuje vojenskou intervenci v Sýrii. Chce ale víc informací o použití chemických zbraní.

„Raketové obranné systémy jsou určeny k obraně zemí před nálety. Tyto kontrakty byly podepsány dávno před loňskými a letošními nálety na Sýrii. Ti, kdo neplánují agresi proti svrchovanému státu, se nemusejí ničeho obávat, jelikož protivzdušná obrana je výhradně obranný systém určený k odvrácení útoků,“ sdělil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Lavrov narážel na izraelské nálety na Sýrii mířené na syrská vojenská stanoviště, v nichž byly zřejmě zbraně určené pro libanonský Hizballáh. Izrael útoky nepotvrdil, ale sdělil, že bude nadále znemožňovat vyzbrojování Hizballáhu, který má boj proti Izraeli v programu.

Pozorovatelé: Zbraně zmaří pokusy ze zahraničí posílit syrskou opozici

List the New York Times informoval o dalším typu zbraní, jímž Rusko vybavuje spojeneckou Sýrii. Jde o protilodní raketový komplex, jehož součástí jsou řízené střely s plochou dráhou letu Jachont. Odborníci tvrdí, že tato zbraň Sýrii umožní zmařit jakýkoli pokus ze zahraničí posílit syrskou opozici námořními dodávkami. Spolu s protivzdušnou obranou v podobě raket S-300 pak může Sýrie zmařit také snahu chránit části Sýrie bezletovou zónou.  

Jeffrey White, washingtonský ústav pro blízkovýchodní politiku:

„Moderní syrský arzenál zatlačí západní loďstvo dále od syrského pobřeží a je také výrazem ruského odhodlání stát za syrskou vládou.“

Bašár Asad
Zdroj: ČT24

Politici: Konference by se měla uspořádat co nejdříve

Rusko vyzbrojuje Sýrii v době, kdy s USA připravuje druhou mezinárodní konferenci o syrském konfliktu. Má se konat v červnu a měli by se jí zúčastnit i zástupci syrské vlády a opozice. To je zatím ale nejisté stejně jako účast jednotlivých zemí, například Íránu, který chce mít na konferenci na rozdíl od USA Rusko.  

Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna by se neměl promeškat pravý okamžik a vyzval Sýrii, aby umožnila expertům OSN prověřit na syrském území zprávy o použití chemických zbraní. Také Lavrov je pro co nejrychlejší uspořádání konference o řešení syrské krize. Zatím ale není jasné, kdo na konferenci vůbec pojede. Konference má navázat na loňské ženevské setkání, na němž se za účasti Ruska dohodlo, že v Sýrii vznikne přechodná vláda, která zemi dovede k volbám. Závěrečný dokument ale neřešil osud syrského prezidenta Bašára Asada.  

USA dávají najevo, že pro Asada v budoucím syrském vedení není místo, a syrská opozice nechce vstoupit do politických jednání s režimem, dokud dosavadní prezident neodstoupí. Rusko zastává názor Damašku a chce, aby se o prezidentovi rozhodlo ve volbách. Asadův mandát končí příští rok. 

Syrský konflikt: 90 tisíc obětí a čtyři miliony lidí na útěku

Syrský konflikt má podle tamní opozice už na 90 tisíc obětí a na útěku z domovů jsou kvůli němu více než čtyři miliony lidí. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dnes v Ženevě oznámil, že jako uprchlíci se u něj zaregistrovalo 1,5 milionu Syřanů. „To, že se zaregistrovalo 1,5 milionu lidí, znamená, že reálný počet uprchlíků je mnohem vyšší. Syřané říkají, že boje, i to, že v mnoha městech i vesnicích je naprosté bezvládí, vyhánějí z domovů stále další lidi,“ uvádí se v prohlášení úřadu.

Vydáno pod