Doslova s křížkem po funuse: Bangladéš a textilky vymýšlejí nová pravidla

Dháka - Bangladéšské úřady zveřejní nová pravidla, která by měla zvýšit bezpečnost textilních továren. K lepším podmínkám by měla přispět i dohoda, kterou uzavřely některé světové oděvní řetězce. Chtějí tak zabránit podobným neštěstím, jako bylo dubnové zřícení osmipatrového komplexu Rana Plaza s textilkami na dháckém předměstí Savar. Při katastrofě zemřelo 1 127 lidí, další stovku lidí jejich rodiny stále pohřešují. Po neštěstí byly už v zemi uzavřeny desítky textilek.

Už začátkem týdne bangladéšský kabinet povolil v textilkách vznik odborů. „Na Rana Plaze zemřelo přes tisíc lidí, další více než dva tisíce se jich zranily. V žádné z těch pěti firem, které tam sídlily, nebyly odbory, které by s majitelem mohly vyjednávat. Takže si vedení firem prostě dělalo, co chtělo. Skončilo to katastrofou, která zabila mnoho lidí, zasáhla naši ekonomiku a poškodila obraz naší země doma i po celém světě. K fungujícím odborům prostě není jiná alternativa,“ říká předsedkyně federace zaměstnanců textilek Nazma Achterová.

Asi 60 procent bangladéšské textilní produkce, která dosahuje hodnoty 20 miliard dolarů, se vyváží do Evropy. Odvětví zahrnuje na pět tisícovek podniků s 3,6 milionu dělníků a dělnic, jejichž pracovní podmínky jsou více než bídné. Minimální platy patří k nejnižším na světě a nedosahují ani 40 dolarů měsíčně (asi 800 Kč). Protesty i působení odborů v textilkách vláda roky zakazovala a potlačovala.

Katastrofa vyvolala takový ohlas, že mnoho velkých hráčů na textilním trhu oznámilo, že se připojují k dohodě, která má zabránit opakování podobného neštěstí v budoucnu zvýšením bezpečnostních standardů v bangladéšských továrnách. Firmy se dohodly, že budou pravidelně monitorovat bezpečnost práce a založí zvláštní konta, z nichž by bylo možné hradit příslušné úpravy textilních komplexů.

Blanka Čapková-Knotková z Fakulty humanitních studií UK a z Metropolitní univerzity Praha v rozhovoru pro ČT24 konstatovala, že spoluodpovědnost oděvních firem vidí jednoznačně. Firmy totiž podle ní usilují o tlak na bezpečnost práce teprve následkem podobné tragédie, jíž jsme byli svědky.

K dohodě o zlepšení požární a stavební bezpečnosti v Bangladéši se mezitím připojily velké evropské firmy jako švédská H&M, nizozemská C&A, španělská Inditex, vlastnící síť obchodů Zara, britské řetězce Tesco a Primark, PVH, která šije oblečení pod značkami Calvin Klein, Tommy Hilfiger a Izod, a německý řetězec Tchibo. Nepřipojily se naopak velké americké firmy jako Gap, Walmart či Sears.

Za oběti největší katastrofy v dějinách textilního průmyslu se v úterý v Bangladéši modlily tisíce truchlících. Muslimské bohoslužby se konaly den poté, co armáda ukončila téměř třítýdenní vyprošťování mrtvých těl z trosek a předala místo civilním úřadům, aby je uvedly do pořádku. Poslední mrtvolu záchranáři našli o nedělní noci, poslední přeživší - devatenáctiletou švadlenu - minulý pátek. Většina těl však už byla v takovém stadiu rozkladu, že to ztěžovalo jejich identifikaci.