Pořadatelé Oscarů plánují kvůli Weinsteinovi mimořádné zasedání

Aféra jednoho z nejmocnějších producentů americké kinematografie Harveyho Weinsteina se zvětšuje. Za jediný den ho ze sexuálního obtěžování obvinila další desítka žen. Pořadatelé Oscarů kvůli tomu plánují na sobotu mimořádné zasedání.

Filmová akademie, která snímkům z jeho produkce udělila celkem 81 Oscarů, se teď od stejného muže distancuje. „Chování, které ta obvinění popisují, je odporné, neetické a v rozporu s vysokými standardy Akademie,“ zní stanovisko pořadatelů Oscarů.

Mezitím se hlásí další a další ženy, které měl producent Weinstein napadnout. K Angelině Jolie nebo Gwyneth Paltrow se kromě Američanek přidávají i evropské hvězdy - Francouzka Lea Seydoux nebo Britka Cara Delevigne. Všechny popisují podobné zážitky, nejdřív návrhy, pak agresivní pokusy.

„Řekl mi, že chce masáž, jestli mu můžu dát masáž. A já jsem řekla ne,“ říká herečka Zoe Brocková. „Svlékl se a začal přede mnou masturbovat. A já jsem tam jen stála,“ popsala televizní reportérka Lauren Sivanová pro CNN.

„Řekl mi: Takhle ten byznys prostě funguje. Jinak to v tomhle průmyslu nikam nedotáhneš,“ popsala americké televizní stanici herečka Dawn Dunningová.

Demokraté příspěvky Weinsteina darují charitě

Ostré reakce přišly i od špiček americké politiky. Bývalý viceprezident Joe Biden řekl, že jde o naprosté zneužívání moci odporným, nemorálním a neomluvitelným způsobem. Podobně mluvila i bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Biden i Clintonová přitom coby demokraté od Weinstena dostávali desítky tisíc dolarů. Strana a její politici teď příspěvky darují charitě.

Weinstenův vztah k ženám byl ale podle mnohých veřejným tajemstvím. Herec Seth MacFarlane na nominačním večeru Oscarů v roce 2013 pogratuloval pětici žen, že už nemusí předstírat náklonnost k Harvey Weinsteinovi.

Herečka Gwyneth Paltrow, tehdejší první dáma Hillary Clintonová a Harvey Weinstein na fotografii z roku 1998
Zdroj: Peter Morgan/Reuters

Weinstein skončil v péči lékařů

Weinsteina už ze svých řad vyloučili britští filmoví akademici. Embargo na jeho osobu zvažuje i filmový festival v Cannes a vyhozen byl i z vedení vlastní produkční firmy. Sám Weinstein se od vypuknutí aféry stáhl z veřejného života a podle svých slov je v péči lékařů.

Dodnes asi nejznámějším sexuálním skandálem americké historie byla aféra Billa Clintona s tehdejší stážistkou Bílého domu Monicou Lewinskou. Nakonec byl oficiálně očištěn.

Více než dvacítce amerických politiků kvůli podobným důvodům za posledních sedmnáct let skončila kariéra. Mezi nimi byl i bývalý kongresman Antony Weiner, který byl odsouzen k jednadvaceti měsícům ve vězení kvůli sexuálně vyzývavým zprávám, které posílal patnáctileté dívce.

Horizont ČT24: Sexuální skandály se nevyhýbají politikům ani celebritám (zdroj: ČT24)

Podobné zločiny často dlouho čekají na své odhalení, jako tomu bylo v případě populárního televizního baviče Billa Cosbyho. Toho po dlouhých desetiletích usvědčily ze znásilnění desítky žen, které se rozhodly vypovídat veřejně.

Před pár lety musel kvůli svědectví bývalé moderátorky Fox News skončit i tehdejší dlouholetý ředitel televize a mediální poradce několika prezidentů Roger Ailes. Nařčení ze sexuálního obtěžování musel během volební kampaně řešit i současný prezident Donald Trump. 

Vydáno pod