Bombardéry USA podnikly první noční přelet u hranic KLDR. Kimův režim zatím mlčí

Dva americké nadzvukové bombardéry B-1B přeletěly v úterý večer nad Korejským poloostrovem. Podle agentury Reuters o tom informoval Pentagon s tím, že šlo o vůbec první noční přelet v doprovodu jihokorejských stíhaček. KLDR nedávno pohrozila, že sestřelí americké letouny v případě, že se přiblíží k jejímu území. Žádná reakce ze strany režimu Kim Čong-una zatím nepřišla.

Bombardéry v rámci pravidelného společného cvičení vyrazily z americké základny na tichomořském ostrově Guam a doprovázely je dvě jihokorejské stíhačky F-15K. Po vstupu do jihokorejského vzdušného prostoru zkušebně odpálily střely vzduch–země, jejichž cíl byl v pobřežních vodách východně od Jižní Koreje. Ukázka síly, kterou USA podnikly v napjaté době, dosud nevyvolala žádnou reakci Pchjongjangu.

KLDR si koncem září vyhradila právo sestřelit americké strategické bombardéry i mimo severokorejský vzdušný prostor, neboť prý prezident Donald Trump řadou ostrých prohlášení vyhlásil zemi válku. Podle vojenských expertů však severokorejská armáda nemá odpovídající výbavu na naplnění svých hrozeb.

Barbora Šámalová o napětí na Korejském poloostrově (zdroj: ČT24)

Prezident Trump se v úterý sešel s ministrem obrany Jamesem Mattisem a šéfem armádních štábů Josephem Dunfordem, kteří mu prezentovali aktuální vývoj sporů mezi USA a KLDR, které se vyostřily po sérii severokorejských raketových a jaderných testů.

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho ruské agentře TASS řekl, že Trump svým nedávným projevem v OSN „zažehl doutnák války“. „Musíme se s Amerikou konečně vypořádat – ohnivým krupobitím, ne slovy,“ dodal Ri.

Vojenská síla Severní Koreje už se podle něj takřka vyrovnala síle Spojených států. Uvedl také, že jaderný program KLDR zajistí mír a stabilitu v regionu. O svém jaderném programu ale KLDR nehodlá jednat.