V Libyi uvázly tisíce migrantů, Itálie mluví o nutnosti investovat miliardy

Horizont ČT24: V Libyi uvízly tisíce migrantů, OSN začala s distribucí pomoci (zdroj: ČT24)

Proud migrantů z libyjské Sabráty, která sloužila pašerákům migrantů jako hlavní nástupiště pro cestu do Evropy přes Středozemní moře, zeslábl. V zemi tak však uvázly tisíce lidí. Úřad pro uprchlíky OSN jim už začal rozdělovat kriticky potřebnou humanitární pomoc. Podle italského ministra vnitra bude nutné v zemi investovat miliardy eur.

Stotisícová Sabráta leží 70 kilometrů západně od hlavního města Tripolisu. Městem tři týdny zmítaly boje. I ty oslabily proud lidí, kteří míří do Itálie.

„Největší zločinec a organizátor ilegální migrace, Ahmad al-Ammú, je zlikvidován, poražen a vyhnán z města. Teď můžeme začít pracovat na zastavení ilegální migrace,“ uvedl šéf operace proti Islámskému státu ve městě Sabráta Omar Abdel Džalíl.

Slabá vláda v Tripolisu pod mezinárodním tlakem pověřila jednu z mnoha ozbrojených skupin blokováním pašeráckých člunů. Iniciativu financovaly evropské peníze, stejně jako pobřežní stráže u Tripolisu, které školí Italové.

V srpnu byla migrace do Itálie o 87 procent nižší než před rokem. Libye se teď ale musí postarat o pět až deset tisíc bezprizorních lidí.

„Potřebují psychologickou pomoc. Byli v centrech pašeráků lidí, kde se setkali s fyzickým násilím a dalším nehumánním zneužíváním. Potřebujeme nutně zásah mezinárodního společenství,“ uvedl šéf místní pobočky pro boj s ilegální migrací Basem Bašír.

Do Libye bude nutné investovat miliardy eur, upozorňuje Itálie

„Problém současnosti je ten, že pašování lidí je jediným odvětvím, které je v Libyi schopné generovat zisky,“ řekl už dříve italský ministr vnitra Marco Minniti.

Odhaduje, že dlouhodobě bude nutné v Libyi investovat miliardy eur a spolupracovat s mnoha různými partnery. O investicích jedná s jednotlivými libyjskými městy. Péči o libyjské detenční tábory, kde po cestě přes Saharu končí duševně, fyzicky i finančně vyčerpaní migranti, chce pak i on svěřit OSN.