Ať žije král! Nizozemsko má nového panovníka

Amsterodam - Nový nizozemský král Willem-Alexander se oficiálně ujal úřadu, v amsterodamském chrámu Nieuwe Kerk složil slavnostní přísahu. Na nizozemském trůnu tak nahradil svou matku, královnu Beatrix, která dnes abdikovala. Willem-Alexander je ve svých 46 letech vůbec nejmladším evropským monarchou, poprvé po 123 letech Nizozemsku vládne muž.

Willem-Alexander na úvod slavnostní schůze parlamentu v chrámu Nieuwe Kerk, na které skládal slib, poděkoval své předchůdkyni: „Milá matko, byla jste královnou s velkou odpovědností, pilně jste se věnovala povinnostem, ale byla jste přitom také matkou, manželkou i babičkou. Byla jste vždy velkou oporou pro nás všechny. Byla jste nám velmi dobrou královnou.“

Následně před zraky členů parlamentu složil na ústavu slavnostní slib, čímž potvrdil přijetí svého úřadu.

Willem-Alexander:

„Přísahám lidu celého království, že budu dodržovat a zachovávat nařízení pro království a ústavu. Přísahám, že budu chránit a zachovávat nezávislost a území království všemi svými silami. Že budu chránit svobodu a práva všech Nizozemců a obyvatel. A že použiji všechny prostředky, které mi dává zákon k dispozici, k udržení a podpoře prosperity země, tak jak se sluší na dobrého a věrného krále. K tomu mi dopomáhej Bůh všemohoucí.“

Nový král oblékl civilní slavnostní šat, na sobě měl pak korunovační plášť s hermelínem. Přímo před králem byla položena koruna, tu si ovšem panovník na hlavu nedává, přijímá ji pouze symbolicky. Willemu-Alexandrovi pak jednotlivě přísahali věrnost všichni členové parlamentu. Následně přítomní třikrát zvolali hurá a inaguraci zakončili větou: „Ať žije král!“

Slavnostního ceremoniálu se kromě nizozemské královské rodiny a tamních politiků účastnil například předseda Evropské komise José Barroso nebo generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Panovnické rody zastupovali většinou korunní princové a princezny jako britský nástupce trůnu Charles nebo švédská dědička koruny Victorie. 

Profil krále Willema-Alexandra a jeho předchůdkyně královny Beatrix čtěte ZDE.

Královna Beatrix dopoledne podepsala v královském paláci v Amsterodamu abdikační listinu, čímž se její syn stal novým králem, přijetí úřadu ovšem ještě musel potvrdit slibem. Krátce po podpisu abdikačních dokumentů nový královský pár i s bývalou panovnicí přišel na balkon pozdravit shromážděný dav asi 25 tisíc lidí.

„Jsem šťastná a jsem vděčná, že vám mohu představit nového krále Willema-Alexandera,“ oznámila Beatrix jásajícímu oranžovému davu, který se přišel rozloučit s královnou a přivítat krále. Willem-Alexander v přítomnosti své manželky, nové královny Máximy, odcházející panovnici poděkoval za podporu a za oněch „33 někdy pohnutých let“. Beatrix, která má ode dneška znovu titul princezny, přitom oslovil: „Milá maminko.“

V Mojžíšově sále královského paláce v Amsterodamu kromě Beatrix a jejího syna podepsali abdikační listinu předsedové obou komor parlamentu, ministři, amsterodamský starosta i zástupci zámořských nizozemských území. Podpisem pod abdikační listinou se Willem-Alexander stal automaticky novým panovníkem. Ve stejnou chvíli začaly vyzvánět zvony na paláci a davy před ním, které mohly ceremoniál sledovat na velkoplošných obrazovkách, volaly: „Bea je nejlepší! Díky!“ 

Willem-Alexander se ve svých šestačtyřiceti letech stává nejmladším králem v Evropě. V nedávném rozhovoru řekl, že bude stavět na tradici svých předchůdců, chce ale být i králem 21. století. Připustil, že není příznivcem striktního protokolu - například nebude trvat na oslovení „Vaše Výsosti“.

Po své matce to přitom nebude mít lehké: Beatrix je mezi Nizozemci velmi populární a její obliba přesahuje 80 procent. Odstoupivší panovnice bude navíc možná posledním evropským monarchou, který není jen reprezentativní figurou. Od loňska totiž už nemá pravomoc podílet se na vytváření nizozemské vlády.

Pětasedmdesátiletá Beatrix byla historicky nejstarší nizozemskou panovnicí a pro svou abdikaci se rozhodla koncem ledna. Willem-Alexander se po třech královnách stal prvním mužem na nizozemském trůnu od roku 1890, je zároveň nejmladším monarchou v Evropě. Po něm se však na nizozemský trůn nejspíš znovu vrátí žena, neboť jeho nástupnicí je jeho nejstarší dcera, nyní devítiletá princezna Catharina-Amalia.

Nástup nového krále v ulicích Amsterodamu slaví statisíce lidí. I když město ovládli příznivci královského rodu, bude se muset panovník vypořádat i se svými kritiky. Zatím jsou v drtivé menšině, ale dávají o sobě vědět. Desítky republikánů například žádaly, aby král v době krize začal platit daně ze svého platu.

Po odpolední slavnostní recepci čekala nový královský pár projížďka městem po amsterodamských kanálech. Na prostranství Museumplein před Rijksmuseem se pak večer uskutečnil slavnostní ples za účasti desítek tisíc hostů.