Jihokorejský prezident odmítl rozmístění jaderných zbraní. Varoval před závody ve zbrojení

Jihokorejský prezident Mun Če-in odmítl možnost, aby byly na území Jižní Koreje rozmístěny jaderné zbraně. A to navzdory nukleárním hrozbám ze strany Pchjongjangu. V rozhovoru s televizí CNN Mun řekl, že takový krok „by mohl vést k jaderným závodům ve zbrojení v severovýchodní Asii“.

„Nesouhlasím s tím, že kvůli severokorejské jaderné hrozbě by Jižní Korea měla vyvíjet vlastní atomové zbraně nebo přesunout na své území taktické jaderné zbraně,“ prohlásil Mun Če-in v rozhovoru se CNN. Řekl nicméně, že Soul „vzhledem k hrozbě ze strany KLDR potřebuje rozvíjet vlastní vojenské kapacity“.

Počátkem září jihokorejský ministr obrany Song Jong-mu uvedl, že by stálo za to přehodnotit otázku opětovného rozmístění amerických jaderných zbraní na Korejském poloostrově s cílem odstrašit KLDR. S tím ale prezident Mun nesouhlasí.

„Reagovat na severokorejské hrozby tím, že budeme mít vlastní jaderné zbraně, nepřispěje k zachování míru na Korejském poloostrově a mohlo by to vést k jaderným zbrojním závodům v severovýchodní Asii,“ konstatoval Mun.

Pchjongjang 3. září uskutečnil svůj šestý a doposud nejsilnější jaderný test. Ten následoval po sérii raketových zkoušek. Rada bezpečnosti OSN reagovala tím, že tento týden znovu zpřísnila sankce vůči KLDR.

Jižní Korea v odpovědi na nové severokorejské zbrojní testy dokončila na svém území rozmísťování amerického protiraketového systému THAAD, který prezident Mun dříve kritizoval.