Hurikány Harvey a Irma přišly těsně po sobě, vzájemně se ale nijak neovlivnily

90’ ČT24 - Ničivá síla hurikánů (zdroj: ČT24)

Letošní hurikánová sezona, která se právě přehoupla do své druhé půlky, už přinesla dva nezvykle silné a ničivé hurikány – Harveyho a Irmu, které si vyžádaly více než stovku obětí. Harvey přinesl do Texasu a Louisiany rekordní množství srážek, jež způsobily rozsáhlé záplavy. Irma zase udeřila plnou silou na karibské ostrovy, z nichž je řada nyní prakticky neobyvatelná, a na jihovýchodní pobřeží Floridy.

Podle odhadu meteorologické služby Accuweather způsobila Irma na území Spojených států škody v hodnotě 100 miliard dolarů. Hurikán Harvey napáchal škody kolem 190 miliard dolarů.

I když přišla Irma jen několik dní po hurikánu Harvey, nebyla mezi oběma cyklonami žádná souvislost. „Mohou se ovlivňovat, ale záleží, jak jsou daleko od sebe. V případě Harveyho a Irmy, kde byla vzdálenost v desítkách tisíc kilometrů, nemůže být o přímém ovlivnění řeč,“ zdůrazňuje meteorolog ČT Michal Žák. Vzájemné ovlivňování hurikánů je podle něj možné při vzdálenostech maximálně stovek kilometrů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Často zmiňovaná teze, že výskyt hurikánů ovlivňuje globální oteplování, není podle Žáka zcela správná: „Nedá se říct, že jeden konkrétní hurikán je způsoben vyloženě změnou klimatu. Silné hurikány tu byly i v minulosti, kdy o vlivu změny klimatu nemohla být ani řeč. Na druhou stranu ovšem studie zabývající se tropickými cyklonami udávají, že do jisté míry se zvyšuje počet silných a velmi silných cyklon.“ Oteplování tedy nezvyšuje počet cyklon, ale spíše jejich sílu.

To, že se tak krátce po sobě objevily dva mimořádně silné hurikány, podle Žáka neznamená, že zbytek hurikánové sezony už bude klidnější: „Doba do konce sezony je ještě poměrně dlouhá, takže může přinést mnohá překvapení.“

  • Klimatické jevy označované jako tropické cyklony vznikají nejčastěji v pásu kolem rovníku nad tropickými oblastmi oceánů, ze kterých se vypařuje velké množství vody a vytváří se hustá oblačnost. Z počátku malá bouřka se postupně rozroste do velikosti hurikánu.
  • Tropické cyklony bývají nazývány podle místa, kde vznikají. Ve východní Asii je meteorologové označují jako tajfuny, v okolí Austrálie, v Oceánii a Indickém oceánu jsou to cyklony a v Karibiku hurikány. Kromě toho existují regionální názvy pro tyto silné bouře - Filipínci je nazývají baguio a obyvatelé Austrálie willy-willy.
Hurikán Irma
Zdroj: Reuters/NASA/NOAA /Goddard Rapid Response Team

Harvey a Irma se už asi nevrátí

Tropické bouře se původně pojmenovávaly podle světce, který měl v daný den svátek. Později se přešlo na systém, ve kterém se bouře nazývají jmény podle abecedy. Jméno prvního hurikánu v roce tedy začíná písmenem A.

Původně se dávala jen ženská jména, kvůli genderové vyváženosti se ovšem dnes používají i mužská a pravidelně se s těmi ženskými střídají. Názvy bouří se připravují rok dopředu.

Pokud hurikán nebo cyklon způsobí zvlášť závažné škody na životech a majetku, jeho jméno se už nikdy nesmí použít znovu. Žádný hurikán v budoucnosti by se tedy už neměl nikdy jmenovat Katrina. Podobné tabu je i zhruba u padesátky dalších jmen a s největší pravděpodobností se mezi ně přiřadí i Harvey a Irma.

  • Světové rekordy z hlediska rychlosti větru přepsal v roce 1996 cyklon Olivia. 10. dubna udeřil na ostrov Barrow Island, který je jedním z předních nalezišť ropy v Austrálii. Vítr dosahoval rychlosti 408 kilometrů v hodině.
  • Nejtragičtější následky měl cyklon Bhola v roce 1970. Nejničivější bouře moderních dějin zasáhla dnešní Bangladéš a pouze v okrese Tazumuddin zabila 167 000 lidí, skoro polovinu tamní populace. Kvůli následné dvacetimetrové přílivové vlně a povodním zemřelo půl milionu lidí.
  • Největší škody na majetku americká administrativa očekává v případě hurikánu Harvey. Jejich výše by se mohla vyšplhat až přes 180 miliard dolarů.
  • Průměrná tropická bouře trvá podle meteorologů týden až dvanáct dní. Výjimkou byl hurikán John, který v roce 2006 udeřil na Mexiko a trval 31 dní.
  • Největší cyklona z hlediska horizontální šířky se objevila v roce 1979. Supertajfun Tip dosáhl 2200 km, což odpovídá vzdálenosti z Paříže do Moskvy. Navzdory své velikosti se Tip do historie nakonec nezapsal jako mimořádně ničivý. Zeslábl dříve, než se přiblížil nad obydlené oblasti.