Slovenské vládní strany podepsaly dodatek ke koaliční smlouvě. Měl by zlepšit jejich komunikaci

Předsedové tří vládních stran na Slovensku podepsali dodatek ke koaliční smlouvě, kterou v srpnu původně vypověděla Slovenská národní strana (SNS), čímž vyvolala krizi v koalici. Dodatek předpokládá například pravidelné konzultace zástupců koaličních stran.

SNS po překvapivém vypovězení koaliční smlouvy, která upravuje priority vládních stran a principy jejich vzájemné spolupráce, nejprve požadovala přípravu nového dokumentu. Později ovšem ustoupila a spokojila se pouze s dodatkem.

„V rámci koalice vznikají třenice. Tato koaliční smlouva v podobě svého dodatku je základem mnohem lepší diskuse a řešení krizových situací,“ řekl předseda SNS a šéf sněmovny Andrej Danko.

Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico označil situaci po vypovězení koaliční smlouvy za „komunikační krizi“, ze které koalice vyšla posílena. Podpis dodatku ke koaliční dohodě je podle něj pouze formálním krokem. Dodatek například předpokládá pravidelné konzultace zástupců koalice před jednáním vlády či sněmovny a zřízení koaličních rad na úrovni krajů a okresů.

„Budou následovat významná obsahová rozhodnutí. Stojíme před cílem doplnění programového prohlášení vlády. Každá strana má svou vlastní představu. Mám zájem na dodržení fiskální disciplíny,“ řekl Fico.

Vládní strany již dříve zveřejnily některé své návrhy, jako například zvýšení příplatků za noční práci či zavedení 13. platu pro zaměstnance.

Nacionalistická SNS vyvolala krizi v koalici po propuknutí aféry ohledně přerozdělování evropských dotací, kvůli které po tlaku premiéra Fica podal demisi ministr školství Peter Plavčan. SNS na jeho místo navrhla bývalou šéfku Prognostického ústavu Slovenské akademie věd Martinu Lubyovou, která v minulosti pracovala na různých postech v rámci Mezinárodní organizace práce a v 90. letech působila na Univerzitě Karlově a v České akademii věd.

Kdo vyšel z koaliční krize vítězně?

Z koaliční krize vyšli podle slovenských médií vítězně Fico a jeho sociální demokraté. SNS sice po rezignaci Plavčana začala otevřeně kritizovat ministra sociálních věcí a generálního manažera Směru-SD Jána Richtera, minulý týden se ale poslanci SNS při hlasování ve sněmovně nepřidali k opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry Richterovi.

Podpis dodatku ke koaliční smlouvě není první změnou ve fungování slovenské koalice od parlamentních voleb v březnu minulého roku. Již loni z koalice vypadla malá strana Síť, kterou po vnitrostranickém rozkolu opustila většina poslanců. Část z nich přešla do poslaneckého klubu vládní strany Most-Híd. Směr-SD, SNS a Most-Híd pak loni v září podepsaly novou koaliční dohodu.