Rusko označilo postup v jeho misích v USA za otevřeně nepřátelský akt

Americké bezpečnostní složky převzaly v noci na neděli kontrolu nad úřadovnami ruských zastoupení v USA poté, co potvrdily, že je ruští diplomaté opustili. Rusko ale později postup USA označilo za „zábor a projev otevřeného nepřátelství“.

Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo Spojené státy, aby změnily názor a okamžitě diplomatické objekty vrátily. „V zabraných budovách nyní působí speciální služby USA za podpory ozbrojené policie,“ dodalo.

Agentura TASS informovala, že americké úřady v sobotu obsadily ruský generální konzulát v San Francisku a obchodní misi ve Washingtonu, které jsou majetkem Ruska a vztahuje se na ně diplomatická imunita. Příkaz k vyklizení dostala také ruská obchodní mise v New Yorku, jejíž sídlo si podle TASS Rusové pronajímají.

Agentura RIA Novosti oznámila, že v případě sanfranciského konzulátu USA přistoupily na žádost ruských diplomatů a dovolily jim být při domovní prohlídce. V obchodní misi ve Washingtonu byly problémy s otevřením zadního vchodu a byl přivolán personál bezpečnostní služby. Zda přitom byl ruský majetek závažně poškozen, RIA Novosti neví.

Americké ministerstvo zahraničí popřelo, že se americký personál do mise dostal násilím. Ministerstvo uvádí, že cílem kontroly bylo zajistit ochranu objektů a potvrdit, že jejich uživatelé je skutečně opustili. 

Washington Rusko ve čtvrtek vyzval, aby do soboty uzavřelo svůj konzulát v San Francisku a dvě diplomatické kanceláře v New Yorku a Washingtonu.

Jde o odvetu za předchozí ruské rozhodnutí o výrazné redukci pracovníků amerických diplomatických zastoupení v Rusku. Moskva vyzvala Washington k snížení jeho zastoupení v Rusku o 755 lidí, což byla odveta za předchozí americké sankce.

Vydáno pod