Francie: KLDR by mohla mít za pár měsíců raketu dlouhého doletu

Už za několik měsíců by mohla být Severní Korea schopna vypustit balistickou raketu dlouhého doletu, kterou by mohla zasáhnout Spojené státy, a dokonce i Evropu. Prohlásil to francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, podle kterého je krize kolem KLDR „nesmírně vážná“. Čínu šéf francouzské diplomacie vyzval, aby se více zapojila do řešení situace.

„Ano. Situace je nesmírně vážná,“ odpověděl Le Drian na otázku, zda by se lidé měli hrozby vycházející z KLDR bát. Cílem Severní Koreje je podle něj, aby „měla rakety schopné nést jaderné zbraně“. „Za několik měsíců to bude realitou,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Až bude Severní Korea mít schopnost zasáhnout Spojené státy, ba dokonce Evropu, ale určitě Japonsko a Čínu, bude situace výbušná,“ řekl ministr, který o severokorejské krizi hovořil mimo jiné ve čtvrtek se svým čínským protějškem. Podle svých slov jej vyzval, aby se Peking jako největší obchodní partner Pchjongjangu zasadil o zklidnění situace.

„Severní Korea musí najít cestu k jednacímu stolu. Musí být diplomaticky aktivní,“ řekl Le Drian.

KLDR v úterý uskutečnila zkoušku balistické střely středního doletu Hwasong-12, která přeletěla severojaponský ostrov Hokkaidó a dopadla do Tichého oceánu. Pchjongjang uvedl, že jeho nejnovější raketový test byl reakcí na společné cvičení armád USA a Jižní Koreje. Odpálení rakety jednomyslně odsoudila Rada bezpečnosti OSN.

Putin se zastal Pchjongjangu

Ruský prezident Vladimir Putin považuje naopak za chybu, že svět tlačí na Pchjongjang kvůli jeho raketovému a jadernému programu. Šéf Kremlu zároveň upozornil, že napětí mezi Severní Koreou a Spojenými státy je na hranici konfliktu velkého rozsahu.

„Je nezbytné řešit problémy tohoto regionu prostřednictvím přímého dialogu se zapojením všech stran a bez předkládání jakýchkoli podmínek (pro takové jednání). Provokace, nátlak a agresivní a útočná rétorika nevedou nikam,“ dodal Putin.