Nizozemský diplomat přirovnal Orbánovu vládu k náboženským fanatikům. Budapešť přerušuje styky

Diplomatickou roztržku vyvolal výrok končícího nizozemského velvyslance v Maďarsku na adresu vlády maďarského premiéra Viktora Orbána. Diplomat v tamějším tisku prohlásil, že maďarská vláda svým postojem k migrantům vyvolává nepřátelství stejně jako náboženští fanatici. Maďarské ministerstvo zahraničí v reakci na to povolalo ke konzultacím svého velvyslance v Nizozemsku.

Gajus Scheltema, který po čtyřech letech končí ve funkci nizozemského velvyslance v Budapešti, přirovnal působení maďarské vlády k muslimským extremistům. Ve sloupku v maďarském týdeníku 168 Ora ostře kritizoval maďarského premiéra Orbána za to, že opakovaně přirovnal migranty k teroristům.

… ti, kteří se fanaticky obracejí k náboženství…, si vytvářejí nepřátele na základě stejných principů jako maďarská vláda.
Gajus Scheltema
nizozemský velvyslanec v Budapešti

„Maďarsko povolalo ke konzultacím svého velvyslance v Nizozemsku,“ reagoval maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Komunikace na velvyslanecké úrovni mezi oběma zeměmi je podle něj přerušena na neurčito.

Šéf maďarské diplomacie také dodal, že za výroky nizozemského diplomata požaduje veřejnou omluvu od nizozemské vlády. „Vysvětlení podané za zavřenými dveřmi nebude stačit,“ zdůraznil Szijjártó.

Vydáno pod