Na vojáky v Paříži útočil Alžířan, policie jej po pátrací akci dopadla

Události: Muž najel v Paříži do skupiny vojáků (zdroj: ČT24)

Na pařížském předměstí najel dopoledne řidič osobního auta do skupiny vojáků. Šest z nich utrpělo zranění, z toho tři vážná. Pachatel, kterým je zřejmě alžírský přistěhovalec ve věku kolem 37 let, z místa činu ujel. Odpoledne jej ale zadržely bezpečnostní síly na dálnici severně od metropole. Motiv útoku zatím není jasný, úřady ho ale vyšetřují jako teroristický čin.

Policie muže dopadla na dálnici směřující z Francie do Belgie v pronajatém autě, které použil k útoku, a to díky lokátoru GPS, který byl ve vybavení vozidla z půjčovny. Policisté po něm stříleli a několikrát jej zasáhli, nyní je v nemocnici. „Jel v hledaném automobilu a snažil se uprchnout,“ uvedl policejní zdroj pro list Le Parisien.

Policie dopadla pravděpodobného pachatele útoku přímo na dálnici
Zdroj: Reuters

Muž byl při zásahu na dálnici A16 údajně zasažen pěti kulkami, postřelen byl také jeden policista. Toho ale zranili jeho kolegové, zatčený nebyl ozbrojen. Premiér už potvrdil, že zadržený muž je útočníkem, který ráno ve čtvrti Levallois-Perret zranil šest vojáků.

„Tento muž, narozený v roce 1980, je pravděpodobný pachatel útoku, protože byl v hledaném vozidle, ve kterém se snažil uniknout,“ uvedl zdroj. Některá média jako jméno uvádějí Hamou B. nebo Hamou Benlatreche, který nebyl znám francouzské tajné službě. Jeho státní příslušnost zveřejněna nebyla. Muž bydlel v departementu Yvelines západně od Paříže. Policie již prohledala jeho byt.

Napadení vojáci se účastnili bezpečnostní operace Sentinelle, kterou Francie zahájila v reakci na teroristické útoky v redakci časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015 a posílila po pařížských atentátech v listopadu téhož roku.

Vojáci právě opouštěli kasárny na náměstí Place de Verdun, když je vozidlo srazilo. Svědci vyšetřovatelům řekli, že tmavé BMW s jednou osobou uvnitř čekalo ve slepé uličce u kasáren a řidič vyjel v okamžiku, kdy před budovou probíhalo střídání směn. BMW údajně „výrazně zrychlilo, když z ní vojáci vyšli“. 

Pokud jde o veřejné prostranství a o útok jedince, o němž nejsou předem žádné informace, možnosti obrany (vojáků) jsou velmi malé. To, že konají povinnost veřejně a někdy asi nekompromisně, může být trnem v oku i obyčejným lidem.
Karel Randák
bývalý ředitel civilní rozvědky

Starosta viděl útok z okna

Policie oblast uzavřela. Zranění vojáci jsou v péči lékařů vojenské nemocnice Percy. Starosta Levallois-Perret Patrick Balkany sám viděl incident z okna a prohlásil, že šlo bez pochyb o cílený útok. „Je to odporný agresivní čin,“ odsoudil incident politik.

„Tento zbabělý čin nesmí odvádět pozornost od úsilí armády chránit Francii,“ reagovala ministryně obrany Florence Parlyová. Podporu obětem útoku krátce vyjádřil i předseda vlády Édouard Philippe. „Mé myšlenky jsou s jejich rodinami a druhy ve zbrani,“ napsal na Twitteru.

„Je to velmi klidná čtvrť. Nikdy jsme tady neměli problém. Když jsem slyšel o útoku, naprosto mě to překvapilo,“ konstatoval jeden z místních obyvatel Zober Ferdad. Jiná místní obyvatelka je zase na přítomnost vojáků tak zvyklá, že chaos, který ráno nastal, nepovažovala za mimořádný. „Mysleli jsme, že je to cvičení,“ řekla Roseline Bailleuxová.

„Nejdřív se ozvala rána. Ten člověk vjel do kola vojenského auta. To ukazuje opravdu na násilný útok. Je to divné, proč by měl někdo jezdit zrovna sem. Jsou tu jen malé uličky a většina z nich je slepých,“ upozornil další z obyvatel čtvrti Jean-Claude Veillant.

Případu se ujal protiteroristický odbor pařížské prokuratury. „K případu jsme přidělili státní zástupce pro boj s terorismem. Je ale na nich, aby podle indicií zhodnotili, zda se domnívají, že se opravdu jedná o teroristický čin, nebo ne. Od toho se budou odvíjet i vyšetřovací metody,“ sdělil vládní mluvčí Christophe Castaner.

Od Charlie Hebdo si útoky v zemi vyžádaly 239 obětí. Většinou mají islamistické pozadí a v poslední době cílí hlavně na příslušníky bezpečnostních složek. Ve Francii platí od listopadu 2015 stále výjimečný stav, který ale nový prezident Emmanuel Macron plánoval zrušit.

„Motivů může být mnoho. Může za tím být jen prostá přítomnost bezpečnostních složek na ulicích, která na někoho působí jako červený hadr,“ podotkl bývalý ředitel české civilní rozvědky Karel Randák. Viditelná opatření se podle něj dají snadno obejít, proto není jejich zastáncem.

V rámci operace Sentinelle je ve Francii v pohotovosti sedm tisíc členů ozbrojených složek, polovina z nich je rozmístěna v Paříži. Terčem útoků se stali již v únoru 2015 v Nice, v dubnu 2015 a letos v březnu na pařížském letišti Orly. Vojáci pomáhají policii střežit strategické budovy a bezpečnostní kontroly jsou často třeba i v obchodních centrech.

Středeční incident v Paříži je už šestým útokem na jednotky protiteroristické operace Sentinelle, oznámil francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. Podle něj je třeba, aby byl přijat nový protiteroristický zákon, který by trvale zakotvil některé aspekty výjimečného stavu, jenž ve Francii platí téměř dva roky.