Benátky nezvládají množství příchozích turistů, navrhly omezení

Cestovatelský ráj pro turisty, ale současně noční můra pro místní. Z Benátek se ročně odstěhuje na dva tisíce obyvatel. Vláda nyní zvažuje, že začne počet návštěvníků limitovat. Do města a jeho přilehlých památek by tak mohl vstoupit pouze omezený počet turistů.

Křik z ulic, neutichající hluk kolečkových zavazadel a zástupy výletníků denně zaplavující město vyhnaly z Benátek za posledních 60 let téměř 120 tisíc místních. Ti se často stěhují na okraj města, většina obchodů je ale soustředěna do centra. Lidé tak nenachází dostatečné zázemí a často opouští své rodiště zcela.

Doposud v Benátkách zůstalo asi 55 tisíc dlouhodobých obyvatel. Vláda se ale obává, že se snižujícím se trendem by zde do roku 2030 nemusel z místních zůstat nikdo. Snaží se proto najít způsob, jak přílivy turistů snížit.

Nejnovějším návrhem vládních úředníků je začít limitovat počet návštěvníků přijíždějících do města a přilehlých památek. V minulosti padl také návrh na zpoplatnění vstupu na náměstí svatého Marka, jedno z nejvyhledávanějších turistických míst Benátek.

V této souvislosti začal v červnu platit zákon zakazující otevírání nových hotelů a jiných ubytovacích zařízení. Změna se týká i těch, která jsou již v provozu a zamýšlela by své rozšíření. „Situace je poměrně závažná. Je to klíčové řešení našeho mandátu a shoduje se s politikou UNESCO,“ uvedl v místním tisku městský úředník Massimiliano De Martin a dodal, že již nyní si přijíždějící mohou v historickém centru vybrat z více než 25 tisíc pokojů.

Vysoký počet ubytoven a rychle se střídajících hostů produkuje nadměrné množství použitých ručníků a ložního prádla. Město však už nemá dostatečnou kapacitu, aby zde bylo možné všechno prádlo vyprat. Speciální lodě proto za svítání vyvážejí špinavé prádlo a odpadky na uměle vytvořený ostrov Tronchetto, který slouží mimo jiné jako parkoviště pro kamiony. Nazpět opět přivezou vyprané ručníky a povlečení, zásoby pitné vody a jídla.

„Nekvalitní turismus potápí celé město“

Horkým tématem stále zůstávají velké výletní lodě, proti kterým místní dlouhodobě protestují. Lodě do Benátek denně dopraví desetitisíce turistů. „Když dorazíte na velké lodi, vystoupíte, máte dvě nebo tři hodiny na to, abyste následovali svého průvodce s vlaječkou na most Ponte di Rialto, Piazzale Roma a na náměstí svatého Marka, pak se otočíte a jdete zpátky,“ popisuje italský ministr kultury Dario Franceschini. Stěžuje si na tento „nekvalitní“ turismus, který podle něj potápí celé město.

Právě turistické lodě ale představují pro Benátky pravidelný příjem, na kterém jsou do jisté míry závislé. Kromě peněz poskytují místním také pracovní místa prostupující celým dodavatelským řetězcem a dávají mnohým jistotu stálého zaměstnání.

„Krása italských měst nespočívá pouze v architektuře, je ukryta také v aktuálním místním dění, benátských dílnách a obchůdcích. Potřebujeme tuto identitu zachránit,“ dodal Franceschini. Právě kvůli záchraně identity města se vláda před nedávnem rozhodla zakázat otevírání nových fastfoodů a obchodů s kebabem.

Výletní loď proplouvající Benátskou lagunou
Zdroj: Reuters/Stefano Rellandini/Stefano Rellandini

„Chceme omezit činnosti, které se neslučují se zachováním a rozvojem benátského kulturního dědictví,“ uvedla Paola Mar, vedoucí cestovního ruchu. Dodala také, že plánují zavést prostory pro pikniky, aby zamezili konzumaci jídla na turisticky frekventovaných místech.
Unesco zvažuje zařazení Benátek na seznam ohrožených míst. Následovaly by tak například Aleppo nebo Damašek.