Americké námořnictvo pracuje na ponorce z 3D tiskárny

Vedle drobných věcí dokážou dnešní technologie 3D tiskáren vyrobit už i mnohem větší předměty. A tak po kostních náhradách, zbraních či čokoládových pralinkách vznikla na 3D tiskárně i první ponorka.

Na výrobě první „tištěné“ ponorky spolupracovali inženýři z Oak Ridge Laboratory s americkým námořnictvem a ministerstvem energetiky.

Samozřejmě v tomto případě nejde o obrovskou ponorku na jaderný pohon, které křižují v barvách mocností světové oceány. Ponorky z 3D tiskáren mají být do budoucna nasazeny při přepravách menších speciálních jednotek na kratší vzdálenosti.

Devítimetrový trup s průměrem 1,3 metru je vyroben z tvrzených umělých hmot vyztužených kevlarovým vláknem. 3D tiskárna vytiskla šest částí, které byly následně smontovány k sobě. Kompletní výroba ponorky trvala čtyři týdny – přičemž samotný tisk a montáž zabraly poslední týden.

První model však žádný ponor nečeká. Protože se zatím jedná pouze o studii proveditelnosti, ponorka není způsobilá k plavbě a ani dokonale vodotěsná. Plavební zkoušky čekají až druhý výtisk, který by už měl být i dostatečně utěsněný.

Ponorka z 3D tiskárny
Zdroj: YouTube/U.S. Department of Energy

První prototypy tištěných ponorek s kompletním vybavením by měly být hotovy v roce 2019.

Využití 3D tisku při výrobě ponorek by mohlo do budoucna ušetřit čas i peníze. Výroba klasických miniponorek trvá normálně kolem půl roku. Ta z tiskárny může být hotová během pár dní. Podle inženýrů to sníží náklady až o 90 procent.