Nahradí zručné mistry cukráře 3D tiskárny? V Belgii vznikají pralinky netušených tvarů

Horizont ČT24: Pralinky z 3D tiskárny (zdroj: ČT24)

Počítačové technologie zasahují i do tak tradičních oborů, jakým je cukrářství a výroba čokolády. Belgičtí producenti testují postupy, které umožní výrobu propracovaných miniatur. Ruční práci mistrů čokolatiérů na originálních kusech možná už brzy převezmou 3D tiskárny.

Jakékoli křivky, detaily i množství. Pro 3D tiskárny není problém vyrobit tradiční belgické pralinky v designu, o kterém se starým cukrářským mistrům dříve ani nesnilo.

„Prostřednictvím 3D tisku dosáhneme tvarů, které není možné dosáhnout při klasickém odlévání, protože počítají s vyboulením nebo s dutinami,“ říká technický ředitel a spoluzakladatel firmy La Miam Gaetan Richard.

Vznik pralinky v 3D tiskárně
Zdroj: ČT24

Startupový projekt La Miam se zrodil v experimentálních laboratořích univerzity v Lutychu a do tradičního belgického odvětví – výroby pralinek – poprvé zapojil technologie dříve určené zejména technickým oborům.

Nejde o první čokoládové tiskárny na světě, ale o první podobná zařízení, která jsou schopná klást na sebe vrstvy tenké pouhou desetinu milimetru. „Dosahujeme velmi hladkého povrchu se sotva viditelnými známkami 3D tisku,“ pochvaluje si spoluzakladatel La Miam Christophe Druet.

Nespornou výhodou nové technologie je i to, že všechny návrhy vznikají v počítači a lze je tedy tvarovat a měnit kdykoli v nekonečném množství variant.

Belgická pralinka z 3D tiskárny
Zdroj: Reuters

Firma se nesnaží se svými produkty konkurovat velkým a zavedeným výrobcům na širokém trhu. Oslovuje firemní klientelu, například s nabídkou originálního zpracování loga nebo korporátních symbolů. A obrací se také na velké hráče v čokoládové branži s návrhem a dodávkami tvarů, které v jejich portfoliu chybějí.

Jedinou slabinou tištěných čokolád je jejich křehkost a zranitelnost při dlouhém transportu. La Miam i tady plánuje originální řešení. Po světě nebude putovat čokoláda. Tam, kde o ni bude zájem, doručí stroje a suroviny. Sériová výroba tak může začít přímo na místě.

Vydáno pod