Epidemie cholery v Jemenu je jedna z nejhorších v moderní historii. Podle WHO snad zpomaluje

Skoro půl milionu nemocných cholerou v Jemenu (zdroj: ČT24)

Počet případů nákazy cholerou v Jemenu už přesáhl 400 tisíc. Mezinárodní charitativní organizace Oxfam před týdnem odhadovala, že počet případů cholery by letos mohl překročit 600 tisíc. Od roku 1949 přitom v žádné zemi podle této organizace vyšší počet případů nákazy během jednoho roku oficiálně zaznamenán nebyl. Navzdory vysokému počtu nakažených se ale šíření nemoci podle Světové zdravotnikcé organizace (WHO) zpomaluje. WHO ve své nejnovější zprávě uvádí, že k 24. červenci bylo cholerou nakaženo 396 086 Jemenců, což znamená jeden z 50 obyvatel země. Nemoci už přitom 1869 lidí podlehlo.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu. V případě, že se nemoc nepodchytí včas, může nakažený zemřít i do několika hodin.

Každý den přibývá 5000 až 6000 nových případů. Křivka, jež mapuje počty nových případů nákazy, však naznačuje, že se nemoc šířila nejrychleji asi před třemi týdny. Zatímco na choleru donedávna v Jemenu umíralo až 30 lidí denně, nyní má nakažený šanci až 99,5 procenta, že přežije. Oxfam i Mezinárodní červený kříž ale odhadují, že se cholerou v Jemenu letos nakazí dalších 200 tisíc lidí. 

Epidemie cholery v Jemenu, sužovaném od roku 2014 občanskou válkou, propukla loni v říjnu. Nákaza se šířila do prosince, kdy začal počet případů klesat, nemoc se ale zcela vymýtit nepodařilo. V dubnu pak začala druhá vlna epidemie.

Humanitární krize v Jemenu v číslech
Zdroj: United Nations

 Až 20,7 milionu z 26 milionů obyvatel Jemenu podle OSN potřebuje humanitární pomoc. Asi 15 milionů Jemenců nemá přístup ke zdravotní péči. V zemi zničené válkou je nyní funkčních jen asi 45 procent zdravotnických zařízení.

Navzdory šíření cholery se WHO rozhodla odložit očkovací kampaň na příští rok s tím, že hodlá Jemence v roce 2018 očkovat v mnohem větším měřítku.

Cholera se v současnosti šíří také v Somálsku, Keni, Kongu, Nigérii, Tanzanii a Jižním Súdánu, kde WHO brzy zahájí vakcinaci obyvatel s 500 000 dávkami ústně podávané vakcíny proti choleře. 

Vydáno pod