Dobře víme, jak se vypořádat s teroristy. Spolupráce s námi Evropě prospěje, tvrdí izraelský velvyslanec

Daniel Meron hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu společně s premiéry zemí visegrádské čtyřky dojednal vznik společné skupiny pro boj proti terorismu. Podle Netanjahua je v zájmu celé Evropy s Izraelem v této oblasti spolupracovat. Daniel Meron, který se na jaře stal izraelským velvyslancem v Česku, zdůrazňuje, že právě Izrael je jednou z nejlépe vybavených zemí pro boj s terorismem, a dobře ví, jak se s tímto negativním fenoménem vypořádat.

„Jsme velmi úspěšní a v Izraeli jsme velice dramaticky dokázali snížit hrozby. Bohužel je kolem nás hodně negativních sil, ať už je to Islámský stát, Al-Káida, Hizballáh, samozřejmě také Hamás. Všechny tyto skupiny se snaží Izrael ohrožovat. My se však snažíme, aby naši lidé byli opravdu v bezpečí. Máme skvělé profesionály, víme, jak to dělat a jak se s tím vypořádat,“ řekl Meron v Interview ČT24.

Podle něj je Izrael hlavním stabilizačním prvkem Blízkého východu a stabilita zemí kolem Izraele je klíčová pro klid v zemích Evropy. „Pokud bude stabilita na Středním východě, bude přicházet k břehům Evropy méně migrantů. S problémy se potřebujeme vypořádat tam, kde jsou. A to je Střední východ,“ podotýká Meron.

Velvyslanec zároveň upozorňuje, že blížící se porážku teroristické organizace Islámský stát na bojištích v Sýrii a Iráku nelze považovat za definitivní vyřešení problému a zásadní přínos pro zklidnění situace na Středním východě. „To bude trvat ještě dlouho. Navíc je tu řada dalších hrozeb. Máme tu také hrozby z Íránu, který podporuje šíitský extremismus,“ připomíná Meron.

Česko? Podle Merona mimořádně bezpečná země

Česko, ke kterému má vedle těch současných pracovních i rodinné vazby, považuje Daniel Meron za velmi bezpečnou zemi. „Česká republika má skvělé bezpečnostní složky a Češi jsou ve velkém bezpečí, to je třeba říct,“ řekl v reakci na obavy, které po teroristických útocích v Paříži, Bruselu, Berlíně či Londýně zavládly v západních zemích.

Meron v této souvislosti připomněl, že navzdory častým útokům v Izraeli se jeho vlast pravidelně umísťuje v mezinárodních žebříčcích jako země s nejspokojenějšími obyvateli: „Je to zajímavý fenomén… Lidé v Izraeli jsou spokojení. Zvykli jsme si na život, jaký je.“