Nejvyšší soud částečně odblokoval Trumpův imigrační dekret

Nejvyšší soud USA svým rozhodnutím umožnil vládě začít částečně uplatňovat imigrační dekret prezidenta Donalda Trumpa. Agentura AP to označuje za velké prezidentovo vítězství. Pře odpůrců dekretu s vládou ale neskončila a poté, co soudy nižších stupňů prezidentovo nařízení zablokovaly, se nejvyšší soud bude dekretem v celém jeho znění zabývat v říjnu.

Dnešní jednomyslné rozhodnutí nejvyššího soudu je jasným vítězstvím pro naši národní bezpečnost. Umožňuje mi to použít důležitý prostředek k ochraně naší vlasti. Jako prezident nemohu nechat do naší země vstupovat osoby, které pro nás chtějí zlo.
Donald Trump

Výnos ve své původní podobě zakazuje na 90 dní vstup lidem ze zemí, které jsou podle Trumpa bezpečnostně problematické – z Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie. Pozastavuje také na 120 dní imigrační program.

Soud v pondělí rozhodl, že zákazy se budou týkat pouze osob, které nemají v USA žádné kontakty. Těm, kdo mají kontakty buď s jednotlivci, nebo s organizacemi v USA, vstup povolen bude. To znamená, že vstup nebude zakázán studentům na amerických školách ani lidem, kteří mají v USA zaměstnavatele.

Trump minulý týden prohlásil, že jakmile soud výnos uvolní, začnou stanovená pravidla platit do 72 hodin.

Trump slaví. Soud částečně odblokoval dekret proti imigraci (zdroj: ČT24)

Trump vydal dva dekrety k migraci

Trump vydal výnos napodruhé v březnu. Několik soudů nižších instancí ale jeho platnost zablokovalo, protože ho považují za diskriminační. Vláda podala začátkem června odvolání k nejvyššímu soudu, od něhož žádá zrušení opatření nižších soudů. 

Podle administrativy má omezení imigrace poskytnout čas na přehodnocení procedury udělování víz osobám z vybraných zemí. Trump imigrační dekret vydal poprvé v lednu, kdy kromě šestice zemí, která se ocitla ve druhém znění, se omezující pravidla vztahovala i na Irák.