Bavorsko zmírňuje pravidla pro uprchlíky, kteří chtějí v zemi pracovat

Události: Zaměstnávání uprchlíků v Bavorsku (zdroj: ČT24)

Bavorsko po vlně kritiky zmírnilo přísná pravidla pro deportace migrantů. Ti, kteří začnou stáž ve firmě a pak pro ni dál pracují, mohou v Německu zůstat pět let bez ohledu na stav jejich žádosti o azyl. Úřady největší spolkové země ale často využívaly výjimky, která v krajním případě umožňuje vyhoštění migrantů.

Bavorská firma na úpravu kovů na předměstí Mnichova například zaměstnává 30letého Mohammada, uprchlíka ze Sýrie, který je v mnoha ohledech výjimkou. Během pouhého roku v Německu se naučil jazyk a díky předchozímu studiu v oboru našel práci. „Tolik jsem toho zkusil, tolik e-mailů poslal, mnohokrát mluvil s úřady. Nebylo to jednoduché, ale když se chce, tak to jde,“ říká Mohammad.

Splnil ještě další důležitou podmínku - dostal azyl a není pochyb, že může v Německu zůstat. Ředitelka firmy Miriam Betzová nedává běžencům práci programově, ale hledá kvalifikované lidi. Stejně jako většina ostatních šéfů však jmenuje nejasnosti ve výkladu pravidel jako hlavní překážku zaměstnávání běženců. „Pravidlo 3+2 není v Bavorsku uplatňováno v souladu se zákonem. Panuje tak nejistota, protože člověk může být deportován během praxe,“ říká.

Zákon umožňuje běžencům absolvovat tříletou stáž a dva roky pracovat bez ohledu na průběh azylového řízení. Bavorsko jako jediné využívá výjimku opravňující k deportacím. Místním podnikům přitom chybí kvalifikovaní zaměstnanci. Loni kvůli tomu přišly v přepočtu o půl bilionu korun. Žadatelům o azyl ale dají práci, jen když mají jistotu, že v Německu zůstanou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bavorské firmy a zemská vláda jsou za polovinou cíle, který si vytyčily předloni na podzim - a sice do roku 2019 zapojit do vzdělávání nebo rovnou zaměstnat 60 tisíc uprchlíků. „Pro 80 procent firem je nejdůležitějším faktorem pro investice do vzdělání a stáží právní jistota a pak následuje znalost jazyka,“ říká ředitel vzdělávacích projektů bavorské hospodářské komory Hubert Schöffmann.

Bavorská vláda tlaku byznysu ustupuje a slíbila, že od přísného výkladu zákona ustoupí. Na tahu je zemské ministerstvo vnitra, které má pravidla uvolnit.