Orbán Macronovu kritiku východního křídla EU odmítl, Merkelová ji naopak podpořila

Macronův vzkaz střední a východní Evropě: EU není supermarket. Je to společná volba (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron poskytl v den zahájení unijního summitu rozhovor osmi předním evropským deníkům. V interview vzkázal těm zemím, co nechtějí přebírat uprchlíky, ale berou peníze z evropských fondů, že EU není žádný supermarket. Na Macronovy výroky dotčeně zareagovali představitelé Maďarska a Polska.

Šéf Elysejského paláce kritizoval údajně zrádný a cynický přístup východoevropských politiků k záležitostem Evropské unie. EU jim prý slouží jen k čerpání peněz, aniž by respektovali její hodnoty a pravidla – a za to by měli pykat. Německá kancléřka Angela Merkelová podle DPA naopak během bruselského summitu vyjádření svého francouzského protějšku podpořila.

Polsko je podle premiérky Beaty Szydlové připraveno diskutovat s francouzským prezidentem, avšak na Macronovi záleží, jak se debata povede a jak bude vypadat spolupráce, tedy „zda chce předvádět v médiích předpojatost vůči středoevropským státům, anebo zda také chce hovořit věcně?“. Poznamenala též, že je lepší se držet faktů než předsudků. 

„Macron se neuvedl zrovna povzbudivě; usmyslel si, že nejlépe ukáže své přátelství tím, že se neprodleně pustí do středoevropských zemí. Takto se to nedělá, ale brzy to pozná,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán, hájící v Bruselu maďarské odmítání unijních kvót na přerozdělování uprchlíků.

„Ptejte se Francouzů – my jsme nikdy nikoho v životě nezradili,“ prohlásil šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski v reakci na „překvapivé“ Macronovy výroky. Na dotazy novinářů, zda nadále věří ve zlepšení vztahů s Francií, odpověděl, že zůstává silně věřícím člověkem. „I francouzský byznys musí vidět, že Polsko není samoobsluha. Jestli chce s námi spolupracovat, pak se musí k Polsku chovat poctivě,“ řekl Waszczykowski televizi TVN 24.

Horizont ČT24: První Macronův summit EU (zdroj: ČT24)

Sobotka vidí v kvótách velká rizika

Český premiér Bohuslav Sobotka je rád, že se v pátek ráno s prezidentem Francie sejde, a to spolu s premiéry dalších zemí visegrádské skupiny. „Chci zdůraznit argumenty, které máme z hlediska migrační krize,“ podotkl. „My nesouhlasíme s těmi návrhy, které se týkají přerozdělování uprchlíků, povinných kvót. Vidíme tam velká rizika,“ zopakoval.

Vlády ve středoevropském regionu budou brzy stát před volbou, zda se dát po cestě hlubší integrace se Západem v rámci EU nebo si vybrat budoucnost vlastní narůstající marginalizace.  Bude to volba mezi Macronem a Orbánem.
Ivan Krastev
politolog ve sloupku pro The New York Times

Německá kancléřka Merkelová podle DPA Macronovu kritiku podpořila. „Dnes není den hrozeb, ale musí se to neustále říkat,“ řekla.

Zdůraznila, že Evropská unie je „společenstvím hodnot“, a podpořila také rozhodnutí Evropské komise zahájit kvůli chybějící solidaritě v uprchlické politice řízení vůči Polsku, Česku a Maďarsku. Tyto země podle komise neplní unijní povinnosti plynoucí z programu přerozdělování migrantů z Itálie a Řecka.

„Když slyším některé politické vůdce z východní Evropy, tak si myslím, že se dopouštějí dvojí zrady. Zříkají se zásad a odvracejí se od Evropy. Je to cynický přístup k EU: slouží jim k rozdělování peněz, bez dodržování hodnot,“ prohlásil Macron v interview, zveřejněném v listech Le Figaro, El País, Sueddeutsche Zeitung, Corriere della Sera, Le Soir, Le Temps, The Guardian a Gazeta Wyborcza.

Francouzský prezident se také domáhá přísnějších pravidel pro vysílání pracovníků ze střední a východní Evropy do Francie, kde konkurují Francouzům.