Padesát let od dobytí jeruzalémského Starého města. Jak vznikla slavná fotka této události?

Zpravodaj ČT se vydal po stopách vzniku proslulého snímku dobytí Zdi nářků (zdroj: ČT24)

Na den přesně před 50 lety dobyla izraelská armáda jeruzalémské Staré město a zpečetila tak své vítězství v bleskové šestidenní válce. A snad nic ho nesymbolizuje více než slavná fotografie parašutistů před Západní zdí, známou ve světě spíše jako Zeď nářků. Blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó se vydal po stopách vzniku tohoto památného snímku.

Byla to jen náhoda, že jsem na té fotce. Byl jsem jen obyčejný voják.
Jicchak Jifat
izraelský válečný veterán

Symbolický význam dobytí Zdi nářků izraelskou armádou nedokázala v červnu 1967 popsat žádná superlativa. Přesně 1832 let od jejich vykázání z Jeruzaléma římským císařem Hadriánem Židé znovu ovládli své nejsvětější místo. Předcházela tomu krvavá bitva.

„Jordánská armáda měla v dobře opevněných pozicích elitní jednotky. Vrtkavý válečný osud tehdy zařídil, že jeden parašutista přesně tady jen o vlásek unikl smrti, aby za pár hodin vstoupil do historie,“ připomněl Szántó.

„Skočil po mně jordánský legionář s bajonetem na pušce. Instinktivně jsem ho kopl do rozkroku a zastřelil ho. On mě ale stačil bodnout (ze strany do nosního chřípí),“ zavzpomínal.

Zatímco se 55. paradesantní brigáda probíjela starověkými bránami a uličkami Starého města, z dalekého bojiště na egyptské Sinaji sem zamířil další klíčový aktér celého příběhu - David Rubinger, autor slavné fotografie.

Manželka fotografa rozhodla

„Říkám ženě: Podívej se na tuhle fotku. Rabín Goren na ramenou vojáků! A se svitkem tóry! A ona na to: Ano, ale tahle je taky pěkná.“ A tak Anni Rubingerová rozhodla o jedné z fotografických ikon 20. století. A třem parašutistům změnila život.

Jicchak Jifat - na slavném snímku se nachází uprostřed - před pár týdny naposledy zamkl dveře své gynekologické ordinace.

David Rubinger zemřel letos v březnu ve věku 92 let. Fotograf s přezdívkou „Ten, který je vždy na místě“ po sobě zanechal desítky celosvětově proslulých snímků. Ten od Zdi nářků z června 1967 je ale jednoznačně tím nejproslulejším.