Politici stojí za Londýnem. Trump nabízí vše, co bude třeba

Už potřetí za poslední týdny se Británie stala obětí terorismus. I přes pokročilé noční hodiny politici napříč monarchií i světem komentovali další zprávy o útoku v Londýně. Ke kondolencím amerického prezidenta Donalda Trumpa, německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či ruského prezidenta Vladimira Putina se přidala řada dalších politiků včetně představitelů EU.

Na základě poznatků od policie a tajných služeb můžu potvrdit, že hrůzné incidenty v Londýně budou posuzovány jako potenciální akt terorismu.
Theresa Mayová

„Londýňané dnes a v příštích dnech zaznamenají zvýšenou policejní přítomnost. Není důvod k poplachu,“ uvedl v prohlášení londýnský starosta Sadiq Khan a vyzval Londýňany k bdělosti. „Jsme dnes všichni v šoku a rozhněvaní. Ale toto je naše město. Nikdy nenecháme tyto zbabělce vyhrát a nenecháme se zastrašit terorismem,“ prohlásil také. 

Dnešní strašlivé incidenty v Londýně nám připomínají, jak moc dlužíme bezpečnostním složkám. Mé myšlenky a modlitby jsou se všemi postiženými.
Tim Farron
lídr liberálních demokratů
Z Londýna hlášené brutální a šokující incidenty. Mé myšlenky jsou s oběťmi a jejich rodinami. Děkuji zasahujícím složkám a záchranářům.
Jeremy Corbyn
předseda Labouristické strany

„Byl to příšerný útok v srdci našeho hlavního města. Mířil na lidi užívající si večer s přáteli a rodinami. Mé myšlenky jsou s oběťmi a všemi dotčenými. Jako vždy, za obtížných a traumatických okolností, jsem velmi hrdá a vděčná naší policii a záchranářům,“ uvedla britská ministryně vnitra Amber Ruddová. 

Ilustrační foto
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Vyjádření podpory vyjadřuje i EU

Ke kondolencím se přidali i unijní představitelé. „Držíme smutek za oběti odporného útoku na mostě London Bridge a stojíme při jejich rodinách, “ uvedl předseda europarlamentu Antonio Tajani a zdůraznil, že takovým činům je nutno v budoucnosti zabránit.

Předseda Evropské rady Donald Tusk řekl, že „Evropa stojí v boji proti terorismu po boku Británie“. „Myslíme na oběti a jejich rodiny a modlíme se za ně,“ uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Trump kritizoval londýnského starostu

Trump přislíbil, že USA udělají vše, co je v jejich silách, aby Británii pomohly. „Jsme s vámi,“ vzkázal Britům jménem Spojených států. Telefonoval rovněž s britskou premiérkou a přislíbil jí veškerou pomoc při vyšetřování útoků. 

Cokoliv, čím mohou Spojené státy pomoci Londýnu a Británii, je k dispozici. JSME S VÁMI. BŮH VÁM ŽEHNEJ!
Donald Trump

Na Twitteru současně připomněl svůj kontroverzní zákaz vstupu do země lidem z některých muslimských zemí. „Potřebujeme být prozíraví, bdělí a tvrdí. Potřebujeme, aby nám soudy vrátily naše práva. Potřebujeme zákaz cestování jako další úroveň bezpečnosti,“ napsal Trump.

Později uvedl, že je třeba přestat s politickou korektností, a kritizoval londýnského starostu za jeho slova, že není potřeba se znepokojovat. „Nejméně sedm mrtvých a 48 zraněných při teroristickém útoku a starosta Londýna říká, že 'není důvod k poplachu'!“ tweetoval.

Khanův mluvčí vzápětí uvedl, že starosta má v důsledku atentátu důležitější věci na práci než reagovat na Trumpův „neinformovaný tweet“. Trump podle něj „úmyslně změnil kontext (starostových) slov vyzývajících Londýňany a návštěvníky hlavního města, aby nebyli znepokojeni, když uvidí v ulicích města více policistů, včetně ozbrojených,“ řekl starostův mluvčí.

Zpravodaj ČT: Trump využil útoky pro obhajobu imigračního dekretu (zdroj: ČT24)

„Odsuzujeme zbabělé útoky na nevinné civilisty v Londýně. Spojené státy jsou připraveny poskytnout jakoukoliv pomoc, o kterou úřady Spojeného království požádají. Naše srdce jsou s rodinami a milovanými obětí. Přejeme plné a rychlé zotavení zraněným,“ uvedlo ve vyjádření americké ministerstvo zahraničí.

Putin navrhl posílení spolupráce

Sobotní útok odsoudil i ruský prezident Vladimir Putin a vyjádřil soustrast britskému lidu. Britské premiérce Therese Mayové poslal soustrastný telegram. Kreml uvedl, že Putin v tomto telegramu Mayové napsal, že „společnou odpovědí na podobné události by mělo být posílení spolupráce států v boji proti terorismu“.

Německo v boji proti všem formám terorismu stojí jednoznačně na straně Británie. Strach, smutek a odhodlání nás poutá k sobě navzdory všem hranicím.
Angela Merkelová
německá kancléřka
Francie stojí při Velké Británii, dnes více než jindy. Mé myšlenky jsou s oběťmi a jejich rodinami.
Emmanuel Macron
Jsme připraveni podpořit britskou vládu v odpovědi na tyto útoku. V myšlenkách jsme se zraněnými a jejich rodinami.
Julia Bishopová
australská ministryně zahraničí

Španělský premiér Mariano Rajoy vyjádřil solidaritu s Británií a nabídl jí pomoc, zatímco litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová řekla, že „duch Londýna je silnější, než kdy předtím“ a je „silnější než strach“.

Belgický premiér Charles Michel londýnský útok označil za „tragédii“ a dodal, že všichni stojí za Británií. „Londýn truchlí po dalším zbabělém útoku. A my truchlíme s ním. Naše myšlenky a srdce jsou s oběťmi a přeživšími,“ uvedl na Twitteru nizozemský premiér Mark Rutte.