Hrůzný čin, tragédie, odsuzují čeští politici útoky v Londýně. V Česku útok podle Chovance nehrozí

Čeští politici odsuzují sérii útoků v Londýně. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) není zatím zřejmé, že by se útoky nějak týkaly České republiky. Není proto podle něj potřeba svolat Bezpečnostní radu státu ani zvýšit stav ohrožení z prvního stupně. Česko podle Chovance může setrvat ve stavu bdělosti.

  • České velvyslanectví v Londýně důrazně vyzývá turisty, aby se vyhnuli oblastem London Bridge a Borough Market. Policie oblasti uzavřela, zasahují zdravotní a bezpečnostní složky.
  • Londýnská metropolitní policie zřídila kancelář a telefonickou linku, na kterou se mohou obracet lidé obávající se v souvislosti s teroristickým útokem v Londýně o své blízké: 0800 096 1233 a +44(0)20 7158 0197, uvedlo na svých stránkách ministerstvo zahraničí.

„Obě tajné služby pracují na získávání informací z Británie a nic z toho, co zatím víme, nenasvědčuje tomu, že by tam byla vazba na Českou republiku,“ uklidnil veřejnost minstr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Britské bezpečnostní složky jsou podle něj velmi komunikativní.

„Informace přicházejí velmi rychle, britské tajné služby jsou na velmi vysoké úrovni,“ řekl ministr vnitra Chovanec s odkazem na vazby britských bezpečnostních složek po celém světě, které podle něj těží z faktu, že Británie byla koloniální velmocí.

Premiér Bohuslav Sobotka vyzdvihl práci britských policistů a záchranářů. „Je nutno ocenit bleskový zásah, který proběhl podle dostupných zpráv v řádu minut,“ napsal premiér.

Prezident Miloš Zeman v kondolenci královně Alžbětě II. vyjádřil lítost nad tím, že je Británie vystavena další strašlivé zkoušce.  „Jsem přesvědčen, že nemáme jinou volbu, než proti terorismu tvrdě bojovat, a v tomto boji je Česká republika plně Vaším spojencem,“ uvedl prezident.

Ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák obětí londýnského útoku lituje a na Twitteru vyjádřil soustrast pozůstalým. „Prezident samozřejmě kondoluje do Londýna též,“ podotkl Jindrák, podle kterého je proti teroru nutné bojovat všemi prostředky. „Ty jsou komplexní, nikoli emocionální a jednoduché,“ dodal. 

„Máme zase nevinné oběti naprostého barbarství a zvrácenosti. Ještě jsme se nevzpamatovali z útoku v Manchestru. Všichni, kteří jsme spoluzodpovědní za zajištění bezpečnosti v Evropě, musíme udělat maximum pro to, aby teroristických útoků bylo čím dál méně,“ uvedla v pořadu Otázky Václava Moravce eurokomisařka Věra Jourová.

Obranou proti podobným útokům, jako byl ten sobotní v Londýně, je podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) spolupráce tajných služeb a prevence. Hamáček to řekl v pořadu Partie televize Prima. 

To poslední, co potřebujeme, je, aby si lidé vybíjeli svoji frustraci na jiných lidech. Nejlepší bude, když se vrátíte ke svým běžným životům.
Cressida Dicková
Komisařka londýnské metropolitní policie

„Je to další hrůzný čin, hrůzný o to, že to (bylo provedeno) způsobem, jakým se to nečekalo,“ řekl senátor a předseda výboru pro zahraniční věci a bezpečnost František Bublan (ČSSD). „Jsme s nimi a tuto válku se pokusíme vyhrát,“ dodal Bublan.

„Je to strašná tragédie, chci vyjádřit pozůstalým soustrast,“ uvedl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). 

Pospíšil poukázal na mezinárodní rozměr londýnského útoku. „Domnívám se, že džihádisté teď zvýšili množství útoků, protože se blíží britské volby. Neútočí jen na lidské životy, ale chtějí vyvolat před volbami nervozitu a napětí. Je to útok na hlavní demokratický proces, který máme, a to na svobodné volby,“ označil Pospíšil útočníky za džihádisty ještě předtím, než britská policie uvedla, že útočníky identifikovala.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nestačí pouze sledovat rizikové osoby, ale je nutné likvidovat ohniska radikalizace. „Zpravodajské služby zcela jistě sledují všechny rizikové osoby, nicméně je potřeba vyhledávat a aktivně likvidovat ta ohniska, která šíří tu radikální propagandu,“ řekl Kalousek.

Podle europoslance Pospíšila navíc útok ukázal, že ani neúčast v Schengenském prostoru Velkou Británii před útokem neochránila. „Džihádisté překračují hranice bez ohledu na Schengen, není proto řešením zavřít hranice,“ dodal Pospíšil ještě před identifikováním útočníků.

„Dovolte mi vyjádřit hlubokou soustrast rodinám a blízkým obětí teroristického útoku v Londýně,“ napsal na Twitteru předseda hnutí svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

„Nejsem ani zděšen ani překvapen. Podobné útoky jsou očekávány v západních metropolích už delší dobu. Jde jenom o to, kdy bude následovat další,“ uvedl předseda výboru pro bezpečnost Roman Váňa. Podle něj se Česku podobný útok vyhýbá zejména proto, že v tuzemsku žije příliš malá muslimská komunita. Váňa výrok pronesl ještě předtím, než britská policie útočníky identifikovala.