Při přepadení hotelu v Manile se zranilo několik lidí. Zřejmě nešlo o terorismus

Přinejmenším několik zraněných si vyžádal útok na turisty oblíbený hotelový komplex Resorts World Manila ve filipínské metropoli. Pronikl do něj ozbrojenec s útočnou puškou. Podle agentury AFP se k útoku v Manile přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Podle šéfa filipínské policie ale neexistují důkazy, že by šlo o terorismus. Ozbrojenec podle něj nemířil na lidi a nejsou žádné potvrzené informace o střelných zraněních.

Policie dorazila k hotelovému komplexu Resorts World Manila kolem půl jedné v noci místního času. V resortu se nachází hotel, restaurace, kasino, nákupní střediska a kina. „Slyšel jsem hodně, hodně výstřelů,“ uvedl Julio Silva. Totéž z místa hlásili další svědci. Na místě vznikla panika, při níž se zranilo několik lidí.

Filipínský policejní šéf Ronald dela Rosa však uvedl, že navzdory původnímu zdání neexistují důkazy, že by incident souvisel s terorismem. Podle něj mohlo jít ve skutečnosti o loupežné přepadení a Islámský stát se k akci možná přihlásil v rámci své propagandy.

Policisté předpokládají, že do kasina v komplexu pronikl pouze jeden muž s puškou. Ozbrojenec podle dela Rosy polil hrací stoly benzinem a zapálil je, následně ukradl hrací žetony a prostřelil monitor.

Na lidi útočník nemířil. Policie v současnosti nemá žádné potvrzené informace, že by někdo utrpěl střelné zranění, uvedl policejní šéf. „Nemůžeme říct, že je to teroristický čin. Nikoho nezranil,“ řekl dela Rosa. „Pokud jste terorista, chcete rozsévat teror,“ dodal na adresu ozbrojence, který je stále na útěku.

Manilští hasiči už dříve potvrdili, že v druhém patře komplexu, který stojí nedaleko vytíženého mezinárodního letiště, propukl požár. Záběry televizních kamer ukazovaly, jak z budovy vychází hustý kouř. Podle policie je ale situace pod kontrolou.

Střety na ostrově Mindanao

Filipíny se s Islamisty potýkají především na jihu ostrova. Boje s teroristy napojenými na Islámský stát si od minulého týdne vyžádaly desítky obětí včetně civilistů. Podle prezidenta Rodriga Duterteho jsou mezi bojujícími islamisty i cizinci. Nejtvrdší střety probíhají na ostrově Mindanao na jihu země. Armádě se tam nedávno podařilo dobýt zpět většinu města Marawi.

Na Mindanau, který zaujímá třetinu filipínského území, Duterte vyhlásil minulý týden kvůli násilnostem na 60 dní stanné právo a zvažuje jeho rozšíření na celou zemi. Filipíny jsou převážně křesťanská země, Mindanao je ale tradičním domovem menšinových muslimů. Ti o autonomii bojují již od 60. let minulého století.

Vydáno pod