Přes 10 tisíc lidí v Moskvě protestovalo proti zboření „chruščovek“

Více než 10 tisíc lidí vyrazilo podle agentury AP do ulic Moskvy, aby protestovali proti kontroverznímu plánu na zbourání takzvaných „chruščovek“. Jde o desítky let staré bytové domy z éry sovětského vůdce Nikity Chruščova. Bourání může připravit o domov až 1,6 milionu lidí, tedy 13 procent obyvatel metropole.

Demonstranti se shromáždili, aby protestovali proti pravděpodobně největšímu projektu rekonstrukce v Rusku. Projekt počítá se stržením celé čtvrti jednoduchých, převážně panelových staveb z doby Sovětského svazu.

Moskevská radnice trvá na tom, že budovy jsou příliš zchátralé a zastaralé, zatímco mnoho obyvatel a aktivistů považuje plán za lest, která má uvolnit cestu k vytvoření ghetta s výškovými budovami v jedné z nejvíce zalesněných moskevských čtvrtí.

Moskvané v neděli pochodovali s vlajkami svých čtvrtí, transparenty vyjadřujícími nesouhlas s demolicí a hlasitě volali po rezignaci moskevského starosty, který je spojencem prezidenta Vladimira Putina.

Pětipodlažní budovy postavené v 50. a 60. letech minulého století měly vyřešit krizi bydlení. Zbořeno by mohlo být až 8 tisíc domů. Město na realizaci projektu vyčlenilo 300 milionů rublů (127,6 milionu korun), nová výstavba má přijít až na 2,4 bilionu rublů.

Protest proti boření "chruščovek"
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Podle radnice bude podmínkou pro zbourání souhlas obyvatel domu. Vybraný dům strhnou pouze v případě, že většina jeho obyvatel bude se stržením souhlasit.