Dominantní stisk rukou nebo vůbec žádný. Trumpova řeč těla je výrazná

Události ČT: Dominantní stisk ruky i gesta při projevech. Jaká je Trumpova neverbální komunikace (zdroj: ČT24)

Řeč těla současného amerického prezidenta Donalda Trumpa představuje bohatý materiál na zkoumání. Ukazuje sebevědomého lídra, který obvykle dominuje. Proslul například svým nezvyklým stiskem rukou při setkání se světovými politiky.

Mohutnou gestikulací zaujal Donald Trump už během kampaně. Teď v nové historické roli jako by se přece jenom uklidnil. „Vidíme na jeho gestech jistou uměřenost a kázeň,“ uvedl popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček.

Podle něj si spontánní Trump uvědomil svou úlohu, generacemi prezidentů vžité mantinely zdvořilého chování státníků se mu ale zatím úplně pod kůži nedostaly.

Například podání ruky, jak předepisuje etiketa, znamená krátký a pevný stisk ruky, nikoli však drtivý. Jedno z mnoha pravidel, které dnešní Bílý dům a jeho šéf Donald Trump bourá. Jako jeden z prvních zahraničních hostů to poznal japonský premiér Šinzó Abe.

„Nejprve ruku nastaví dlaní nahoru, jakoby naznačoval určitou submitivitu. Ale jakmile stiskne ruku svého protějšku, tak dlaň převrací dolů a tím vlastně získává svrchní dominanci,“ popisuje Špaček. „Toho člověka si přitáhne, ještě poplácává ruku a drží ho dominantně,“ dodal.    

Práce s rukama při projevu

Gesta amerického prezidenta ještě zesilují poselství, které předává. Třeba jeho řeč těla během inauguračního projevu byla podle expertů perfektně zvládnutá.

Donald Trump
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Spojení palce a ukazováčku, které vytvoří kruh, je důležitým Trumpovým gestem, míní profesorka HAMU Noemi Zárubová-Pfeffermannová, která učí řeč těla studenty, herce i moderátory. „Znamená preciznost, důslednost. Vybral jsem ze všeho, co je důležité, to nejdůležitější,“ přibližuje. Gesto zdviženého ukazováčku zase znamená pozor, dodala. Typický je pak u něj i zdvižený palec.

Má zase výhodu, že je velmi spontánní a přátelský. Ta jeho gesta nejsou ofenzivní, urážlivá.
Ladislav Špaček
popularizátor společenské etikety

Umí ale využít i další triky neverbální komunikace. I absence gesta je gesto a často mnohem silnější. Projevilo se to v březnu při setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Na výzvy fotografů, aby si potřásli rukama, Trump nijak nereagoval, a to ani poté, co se ho ještě zeptala sama Merkelová. Podle Špačka je absence toho symbolického gesta „vrchol nezdvořilosti“.