Maduro chce jednat s opozicí a pořádat místní volby

Venezuelský prezident Nicolás Maduro je ochoten jednat s opozicí. Souhlasí také s pořádáním místních voleb. Oznámil to v předvečer dalších mohutných demonstrací, při kterých hodlá opozice blokovat hlavní tahy v zemi. Během téměř měsíc trvajících protestů proti Madurově socialistické vládě zemřelo 23 lidí, většina z nich na střelné zranění.

Předchozí jednání mezi Madurem a opozicí skončila krachem poté, co opozice prezidenta obvinila z neplnění dohod a zneužívání rozhovorů k získání času.

Během svého pravidleného televizního programu „Neděle s Madurem“ ale prezident oznámil, že souhlasí s pořádáním voleb starostů a guvernérů. O prezidentských volbách se ale nezmínil. „Volby – ano. Chci nyní volby,“ citoval Madura server BBC. „Říkám to jako hlava státu a vlády,“ dodal.

Volby guvernérů venezuelských států se měly konat už loni v prosinci, ale do dneška nebyl stanoven ani náhradní termín. Volby starostů mají v řádném termínu proběhnout příští rok.

Mohutné opoziční protesty v Caracasu
Zdroj: Christian Veron/Reuters

Venezuelané od začátku dubna téměř denně demonstrují proti socialistické vládě, kterou viní z hluboké ekonomické krize, kvůli níž je v zemi nedostatek základních potravin a léků. Nynější protesty vypukly poté, co nejvyšší soud koncem března rozhodl převzít pravomoce parlamentu. Soud posléze verdikt pod tlakem zrušil. Protesty ale pokračují, neboť podobné kroky blokující práci poslanců činí nejvyšší soud už více než rok, tedy od té doby, co má v parlamentu většinu opozice.

Hlavními požadavky demonstrantů jsou předčasné prezidentské volby, propuštění politických vězňů, vytvoření humanitárního koridoru pro dodávky potravin a léků a plné uznání pravomocí parlamentu.

Příslušníci pořádkové policie zasahují v centru Caracasu
Zdroj: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

V ulicích venezuelských měst zemřelo za poslední tři týdny už 23 lidí. Většina z nich podlehla střelným zraněním po brutálních zákrocích police, která proti demonstrantům nasadila i obrněné vozy, vodní děla a slzotvorný plyn. Minimálně jedna žena umřela poté, co se nadýchala právě slzného plynu.

Mezi oběti protivládních protestů se počítá i osm lidí, které minulý týden ze čtvrtka na pátek zabil elektrický proud v pekárně v Caracasu. Neštěstí se stalo, když do provozovny vnikla skupina rabujících lidí.

Vydáno pod