Místo Ježíšova křtu se zbavuje min. Kolem posvátné řeky jich jsou stále tisíce

Miny u Jordánu: Nesvaté šrámy na svatém místě (zdroj: ČT24)

Nedávné velikonoční svátky znovu připomněly význam těch nejvýznamnějších křesťanských památek. Řadu z nich se aktivisté snaží zbavit nepříjemných dopadů politiky a novodobých sporů. Místo Kristova křtu na izraelsko-jordánské hranici se nyní obtížně zbavuje tisíců min. Přímo na jednom z nejduchovnějších míst světa natáčel zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Projekt rozsáhlého odminování oblasti má na starosti nezisková organizace HALO. Právě v kalných vodách Jordánu se podle křesťanské tradice nechal před 2000 lety pokřtít Ježíš. Půl milionu věřících a turistů kráčí každým rokem v jeho stopách – ke břehu se ale dostanou jen po úzkém koridoru. Zbytek prostranství je totiž silně zaminovaný. Před rokem 2011 byl přístup na posvátné místo dokonce zcela zakázán.

V nejpravděpodobnějším místě křtu křesťanského spasitele je Jordán, jedna z nejslavnějších řek na světě, vlastně jen pouhým potokem. Až do roku 1994 tudy probíhala válečná hranice mezi Jordánskem a Izraelem.

Výstražné nápisy v lokalitě kolem Jordánu
Zdroj: Reuters

Hned po Šestidenní válce před padesáti lety zde Izraelci nakladli tisíce protitankových min kvůli možnému jordánskému protiútoku. Později přibyly miny proti palestinským gerilám, které se před útoky v Izraeli tajně scházely v sedmi opuštěných kostelech. Ty kvůli nastraženým náložím dodnes zejí prázdnotou.

„Naše společnost HALO sbírá peníze na odminovací operaci. Obrátili jsme se na veřejnost, soukromé dárce a církve po celém světě,“ říká ředitel zmíněného projektu Rohen Shimoni.

Odstranění podzemních pastí v areálu necelém kilometru čtverečním přitom vyjde na 4 miliony dolarů. Peníze zejména z USA, Británie, Nového Zélandu a Nizozemska už pomohly k odminování poloviny Západního břehu.

Zatímco na protitankové miny má tým mezinárodních expertů podrobné izraelské mapy, vyčištění nastražených výbušnin v kostelících bude složitější. Jakmile se ale vyberou peníze, jedno z nejpamátnějších míst křesťanství by mohlo být bezpečné do několika měsíců.

Vydáno pod