Ruská podpora porodnosti uspěla. Přibývá tam rodin se čtyřmi a více dětmi

Rusko zažívá baby boom (zdroj: ČT24)

Rusko se díky vysoké porodnosti a přistěhovalectví přibližuje rekordně vysokému počtu obyvatel. Dnes v největším státě světa žije 146 milionů a 800 tisíc lidí. V posledních letech tam přibývá rodin se čtyřmi a více dětmi. Stojí za tím i státní podpora, díky které takové rodiny dosáhnou na výhodné hypotéky i pozemek od státu zdarma. Rusko slíbilo podmínky ještě zlepšovat. Statisíce rodičů si totiž stěžují, že úřady přehlíží jejich problémy s bydlením, zdravotní péčí a vzděláváním potomků.

Poslední roky se v Rusku rodí 100 tisíc dětí, které mají minimálně tři starší sourozence. Ještě před deseti lety jich přitom byla třetina. Podle demografa Alexeje Rakši je za tím i zavedení státní podpory - takzvaný mateřský kapitál. S ním se dá mimo jiné získat za výhodných podmínek hypotéka.

Podle některých rodin je ale realita trochu jiná. „Rodinám s více dětmi nedají banky hypotéku. Nebo za velmi špatných podmínek. Když má rodina hodně členů, tak jí banky příliš nechtějí peníze půjčovat,“ uvedla Natalia Cvetkovová, matka čtyř dětí. Její partner proto má kromě zaměstnání psychologa ještě dva vedlejší příjmy, aby rodinu uživil. Od státu by přitom měli mít nárok i na pozemek od státu zdarma.

Dmitrij Medvěděv při projevu ve Státní dumě
Zdroj: Sergej Karpuchin/Reuters

Premiér Dmitrij Medvěděv slíbil, že stát se na podporu vícečetných rodin speciálně zaměří. Ví, že pomoc zatím často zůstává jen na papíře. Sám přitom dlouho vyzýval Rusy, aby měli hodně dětí. Když na to došlo, zmínil to jako velký úspěch své vlády.

„Počet čtvrtých dětí vzrostl dvakrát, pátých ještě víc. Nemůžeme to vysvětlit jen růstem celkové porodnosti. Státní podpora vyvolala nejdřív vlnu druhorozených dětí a pak na to navázaly třetí a čtvrté porody. Když se žena rozhodne mít druhé dítě, tak potom je pro ni snazší mít i třetí nebo čtvrté,“ popsal demograf z Federální agentury státní statistiky Alexej Rakša.

Vícečetné rodiny v Rusku byly hlavně ve slabších sociálních vrstvách

Dřív bylo normou mít maximálně dvě děti. Vícečetné rodiny pocházely především ze slabých sociálních poměrů. Vzdělaní lidé měli potomků málo. To se ale právě teď mění. Dětí přichází na svět stejně jako několik let po válce - výrazně přitom ubylo potratů.

  • 1956 - až 5 milionů potratů, narodily se 2 miliony dětí
    2017 (odhad) - 800 tisíc potratů, cca 2 miliony narozených dětí
    Zdroj: FSGS

Sovětský svaz a pak i Rusko si ve dvacátém století prošly z pohledu demografie složitými obdobími. Desítky milionů obyvatel ztratily ve dvou ničivých válkách. Po nich se rodilo dětí hodně. Další vrchol přišel s podporou rodin v osmdesátých letech. V následující dekádě během ohromných celospolečenských změn ale přišel prudký propad.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/Tetra Images/Rob Lewine

„Dnes je opravdu hodně žen ve věku 30-35 let, které se narodily ještě za Sovětského svazu. Tehdy byla zavedena nová politika, kdy lidé dostávali dovolenou, aby se mohli o děti starat. To bylo v letech 1981-82. Pak začala perestrojka a boj s alkoholismem 1985-86. Tehdy byl velký baby boom. Teď je těch žen mnoho, je jim přes třicet a rodí se jim třetí, čtvrté a další děti,“ uvedl demograf Rakša.

Počet obyvatel zvyšují i přistěhovalci

Rusko se s vlnami nízké porodnosti potýkalo dlouhodobě. Výhled na příští roky není příliš pozitivní. Dorůstají slabší ročníky z devadesátých let. Podle prognózy demografa ale tentokrát k výraznému propadu nedojde. Vyrovnají ho právě vícečetné rodiny, které zakládají muži a ženy narození ještě v osmdesátých letech.

„Průměrně se stovce Rusek narodí 170 až 180 dětí. To je přibližně stejně, nebo o málo víc, než ve zbytku Evropy,“ uvedl Rakša.

Alexej předpovídá, že počet obyvatel Ruska se v budoucnu příliš měnit nebude. Nezáleží totiž jen na samotné porodnosti. Velký vliv má také migrace. V posledních letech do země průměrně přišlo o 260 tisíc lidí víc, než se z ní odstěhovalo.

Uložit

Vydáno pod