Zloděj ukradl Trumpově ochrance notebook s tajnými informacemi

Ochrance amerického prezidenta Donalda Trumpa ve čtvrtek v New Yorku zatím neznámý zloděj ukradl notebook s tajnými informacemi, včetně plánů Trumpova newyorského mrakodrapu Trump Tower či údajů o e-mailové aféře někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonové. S odvoláním na nejmenované policejní zdroje o tom informovala televize ABC News.

Tajná služba Spojených států (USSS), která má na starosti ochranu prezidenta, krádež podle agentury Reuters potvrdila, ale uvedla, že v noteboocích nesmějí být uložena žádná tajná data.

Zloděj počítač ukradl z auta agenta USSS, která vedle prezidenta chrání i jeho rodinu a vrcholné ústavní činitele. Incident se podle listu The New York Daily News stal v newyorské čtvrti Brooklyn.

Vyšetřovatelé díky kamerovým záznamům očekávají rychlou identifikaci pachatele, uvedl zmíněný policejní zdroj. ABC News poznamenala, že počítač je zašifrovaný a v případě nutnosti mohou bezpečnostní složky data v notebooku dálkově vymazat. USSS v prohlášení uvedla, že její notebooky chrání víceúrovňové zabezpečení.