Trumpovu novou migrační vyhlášku žalují státy Havaj, New York, Massachusetts i Washington

Právník: Havaj by mohla uspět s argumentem o plošném přístupu ke státům (zdroj: ČT24)

Havaj jako první americký stát žaluje nový migrační dekret Donalda Trumpa. Podle tamního prokurátora je protiústavní. Nové nařízení mimo jiné zakazuje volný vstup obyvatelům šesti zemí – z původního seznamu totiž vypadl Irák. Prezidentský dekret má začít platit od poloviny března. K žalobě na nový výnos se později přidaly i New York, Massachusetts a Washington.

Právníci tohoto ostrovního státu vypracovali 40stránkový dokument v úterý. Žádají v něm federální soudy, aby podobně jako v lednu nařídily pozastavení dekretu. Jejich žádost by se měla projednat 15. března, tedy den před uvedením vyhlášky v platnost.

Havaj chtěla napadnout už první Trumpův migrační dekret, ale nakonec svou žalobu odvolala, protože prezidentovo nařízení mezitím zablokovaly soudní instituce jiných amerických států.

Stát Havaj proti Trumpovu rozhodnutí argumentuje tím, že havajské univerzity budou znevýhodněny, protože budou mít problém získat studenty pro své fakulty. Havajská ekonomika rovněž utrpí poklesem turistického ruchu.

Havaj je v této věci specifická a vždy se chovala nediskriminačně… 20 procent jejích obyvatel se narodilo v cizině, 100 tisíc tu žije bez občanství a také 20 procent pracovní síly se narodilo v zahraničí.
Douglas Chin
Generální prokurátor Havaje

Havajané prý považují dekret založený na rozlišování národnosti za „odporný“. Podle China si ještě dobře pamatují, jak byli Američané japonského původu za druhé světové války posíláni do internačních táborů. Jeden z nich byl i na Havajských ostrovech.

Chin též uvedl, že stát si na pomoc v této kauze najal právnickou firmu, jíž zaplatí z rozpočtu asi 150 tisíc dolarů (zhruba 3,8 milionu korun).

Nový migrační dekret, který Trump podepsal 6. března, zakazuje na 90 dní vstup do Spojených států občanům šesti většinově muslimských zemí. Týká se jen žadatelů o nová víza; držitelé platných víz či zelených karet budou moci nadále do USA cestovat.

Dekret se vztahuje na občany Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie. „Exekutivní příkaz znamená, že tisíce lidí v USA a na Havaji, kteří mají příbuzné v šesti zmíněných zemích, ztratí možnost setkat se s nimi na území Spojených států,“ uvádí právní zástupci státu Havaj.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions v pondělí zmínil, že dočasný zákaz je nutným krokem vzhledem k bezpečnosti. „Nemůžeme podlomit naši ochranu tím, že umožníme návštěvníkům vstoupit, když jejich státy nejsou schopné dodat informace k zodpovědnému prověření – či některé aktivně podporují terorismus,“ uvedl ministr.

Původní Trumpův dekret vyvolal v USA chaos a narazil na protesty právních odborníků. Nové znění Bílý dům podle expertů mnohem pečlivěji zformuloval a jeho napadení u soudu bude proto obtížnější.