Jihokorejské zpravodajské služby ukázaly v souvislosti s vraždou Kima na KLDR

Vraždu nevlastního bratra severokorejského vůdce zorganizovaly podle jihokorejských zpravodajských služeb ministerstva státní bezpečnosti a zahraničí KLDR. Kim Čong-nam zemřel 13. února na letišti v Kuala Lumpuru několik minut poté, co jej napadly dvě ženy. Během pitvy byly na těle zavražděného objeveny stopy nervového plynu VX.

Jihokorejské zpravodajské agentury upřesnily, že v souvislosti s vraždou Kim Čong-una malajsijské úřady podezřívají osm lidí ze Severní Koreje – čtyři příslušníky ministerstva státní bezpečnosti a dva úředníky ministerstva zahraničí.

Smrtící látku Kim Čong-namovi nastříkaly do obličeje dvě ženy, které nyní tvrdí, že byly přesvědčené, že se jedná jen o žert natáčený skrytou kamerou pro televizní zábavný pořad.

Malajsie ze zosnování zločinu dosud přímo neobvinila severokorejskou vládu, avšak vyšetřovatelé uvedli, že jed ženám poskytli čtyři Severokorejci.

VX je jednou z nejnebezpečnějších chemických zbraní vytvořených člověkem. K usmrcení člověka stačí pouhých 10 miligramů či jediná kapka této neurotoxické látky. OSN klasifikuje VX jako zbraň hromadného ničení.

Prvně byla tato látka konzistence motorového oleje vyrobena ve Velké Británii v 50. letech minulého století. „Můžete si představit, že VX je pesticid na steroidech. Jedná se o mimořádně toxickou látku. Už jen jedna setina gramu (třetina kapky) dokáže zabít člověka, pokud se mu dostane na kůži,“ popsal agentuře Reuters odborník na obranu Bruce Bennet.

Symptomy zasažení VX se objevují už po několika vteřinách. U postiženého dochází ke křečím, ztrátě vědomí, paralýze a během několika minut nastává zástava dýchání.

Kvůli své perzistenci je VX mnohem účinnější než sarin a další nervové plyny. Na rozdíl od sarinu se VX z kůže neodpařuje, a pokud není okamžitě smyt, je vždy smrtelný.

Chemická výroba látky VX je velmi obtížná, jisté zásoby si drží Spojené státy a Rusko.

Množství jedu bylo enormní, Kim zemřel během minut

Během víkendu vyšetřovatelé zveřejnili výsledky pitvy, podle nichž zemřel Kim Čong-nam jen 15 až 20 minut od chvíle, kdy byl jedem VX otráven. Dávka byla tak vysoká, že se příznaky dostavily během několika minut. Kim upadl do bezvědomí už ve zdravotnickém zařízení na letišti a při převozu do nemocnice zemřel.

„Dávka byla velmi velká a působila rychle a v celém těle. Takže zasáhla srdce, plíce a vůbec všechno,“ uvedl malajsijský ministr zdravotnictví.

Experti tvrdí, že nervově paralyzující látka, která Čong-nama usmrtila, téměř jistě pochází z nějaké moderní státní laboratoře na výrobu zbraní. Její použití zakazuje mezinárodní dohoda. KLDR ale tuto dohodu nepodepsala a desítky let rozvíjela komplexní program chemických zbraní, poznamenala agentura AP. 

Nevlastní bratr současného vůdce KLDR Kim Čong-una se narodil 10. května 1971 v Pchjongjangu. Byl nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-il ho zplodil se svou druhou ženou Song Hje-rim, která zemřela v roce 2002.

Studoval v Moskvě a Ženevě, pak zastával vysoký post v severokorejské špionážní službě. V minulosti se mu přezdívalo „malý generál“. 

Kim Čong-nam žil posledních 15 let střídavě v dobrovolném exilu v čínském Macau a v Pekingu. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl v Japonsku koupit citlivé technologie. Po tomto skandálu upadl v KLDR v nemilost.

Podle některých zdrojů unikl v roce 2004 dvěma atentátům, které na něj byly podniknuty v Číně a v Rakousku.

Kim Čong-nam měl údajně blízko ke strýci Čang Song-tchekovi, který byl svého času druhým nejvlivnějším mužem v zemi, než ho jeho synovec Kim Čong-un nechal při čistkách v roce 2013 popravit, údajně za přípravu pokusu o převrat.

Kim Čong-nam
Zdroj: AP/Shin In-seop/ČTK