Těžké loučení. Washingtonská zoo odevzdala pandí hvězdu Bao Bao Číně

Panda Bao Bao už je zpět ve vlasti (zdroj: ČT24)

Slavná panda Bao Bao, která byla pár let maskotem washingtonské zoo, už je zpět v Číně. V úterý na ni čekali novináři a policejní doprovod, který pandí celebritu doprovodil na americké letiště. Podle dohody šlechtitelského programu se mláďata narozená v zajetí do svých čtyř let musí vrátit tam, odkud pocházejí jejich rodiče. V tomto případě je to střední Čína.

Šestnáct hodin letu ve speciálně upravené kleci Bao Bao pomohlo přečkat 25 kilogramů bambusu. V novém domově ji přijali vřele, teď má měsíc na adaptaci. „Doufáme, že si co nejdříve zvykne na nové prostředí i na stravu a že pochopí místní dialekt a brzy s ní budeme moci komunikovat,“ uvedl vedoucí čínské pandí rezervace Wei Rongping.

Tříletá Bao Bao byla od mala ve washingtonské zoo celebritou, loučení s fanoušky proto probíhalo celý týden. Lidé jí psali vzkazy na rozloučenou. „Přijela jsem ze Skotska. Když jsem slyšela, že odjíždí, musela jsem se vrátit. Změnila jsem svůj let, abych tady mohla zůstat až do konce,“ podotkla návštěvnice Elspeth Grindleyová.

„Myslím, že jsem byla jediná, kdo opravdu vzlykal,“ řekla dvaadvacetiletá ošetřovatelka Mariel Lallyová. „Měla jsem pro ni zvláštní slabost, protože byla tak nezávislá a divoká na rozdíl od ostatních,“ dodala.

Bao Bao se narodila v rámci šlechtitelského programu, jenž má přesně daná pravidla. Peking vybraným státům zapůjčí rodiče, případná mláďata se ale do čtyř let věku musejí vrátit do Číny.

Odjezd pandy sledovala ve Washingtonu řada novinářů
Zdroj: Joshua Roberts/Reuters

„Pro nás je to hořkosladké, ale uvědomujeme si, že každá panda, kterou odevzdáme Číně, se přidá k populaci, do šlechtitelského programu. A doufejme, že jednoho dne se její potomci vrátí do volné přírody,“ řekla asistentka opatrovníka pand velkých Laurie Thompsonová.

Dodala, že s Číňany má zoo dobré vztahy – i když to třeba na úrovni vlád zrovna skřípe. „Bao Bao skvěle reprezentuje naši spolupráci s čínskými kolegy. Donedávna bylo toto zvíře v kategorii ohrožených druhů. Pomocí práce našich a jejich vědců kleslo do kategorie zranitelných, což znamená zlepšení,“ zdůraznil ošetřovatel Thomas Dearie.

Panda Bao Bao
Zdroj: Aaron P. Bernstein/Reuters

Do programu je zapojeno na patnáct zemí světa. Další – včetně Česka – o něj usilují. Za půjčení zvířat jedné zoo Peking inkasuje až milion dolarů ročně. V zajetí aktuálně žijí asi tři stovky pand velkých, ve volné přírodě odhadem dva tisíce.

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) loni na podzim vyjmul pandu velkou z listu ohrožených zvířat – nyní spadá do kategorie „zranitelných“ zvířecích druhů. Svaz ale varuje, že současný trend nemusí mít dlouhého trvání. Předpokládá se totiž, že změny klimatu připraví během dalších 80 let pandy o třetinu oblastí s bambusy, jimiž se tato zvířata živí. IUCN proto apeloval na Peking, aby dbal na lepší ochranu lesů.