Berlín nevyznamená Italy, kteří dopadli teroristu Amriho. Velebili prý fašisty

Německo zřejmě nevyznamená dva italské policisty, kteří před Vánocemi v Miláně zastřelili pachatele útoku na berlínské trhy Anise Amriho. Úřady ocenění zamítly, protože oba považují za příznivce neonacistického hnutí. Dokazovat to mají už smazané fotografie a komentáře, které zveřejňovali na sociálních sítích. Italské pravicové strany Berlín kritizují.

Policisté Luca Scatá a Cristiano Movio zastavili Tunisana uprostřed noci v severoitalském městě Sesto San Giovanni v době, kdy ho usilovně hledala německá policie v souvislosti s atentátem na vánoční trhy v centru Berlína.

Muž sáhl do batohu pro zbraň a za pokřiku Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký!) na policisty vystřelil. Scatá, který byl v tu dobu u policie nováčkem, Amriho zastřelil. Jeho staršího kolegu Tunisan postřelil.

Oba policisty v Německu i Itálii oslavovali jako hrdiny a řada lidí vyzývala německé úřady, aby jim udělily nejvyšší německé vyznamenání, Spolkový kříž za zásluhy. Ještě před pár dny se o ocenění zasazovala i řada německých politiků.

Podle bulvárního listu Bild, který se odvolává na zdroje ze dvou ministerstev, se ale Berlín rozhodl ocenění policistům nakonec neudělit. Při jejich prověřování totiž objevil na jejich facebookových profilech příspěvky, které naznačují, že sympatizují s neonacistickým hnutím.

Kromě různých rasistických komentářů policisté údajně zveřejňovali také příspěvky uctívající fašistického diktátora Benita Mussoliniho či nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Jeden z nich na sociální síti Instagram zveřejnil rovněž fotografii, na níž hajluje. Profily obou policistů mezitím někdo smazal.

Italské pravicové strany na zprávy z Německa reagovaly s pobouřením. „Místo aby policistům, kteří zastavili teroristu na útěku, který proklouzl dírami v německém bezpečnostním systému, poděkovali, je teď oba pranýřují,“ uvedl senátor za stranu expremiéra Silvia Berlusconiho Forza Italia (Vzhůru, Itálie!) Maurizio Gasparri.

Rozhodnutí Berlína kritizovaly i italské policejní odbory. Jejich mluvčí ho označil za výraz „germánské arogance“.

Otazník visí i nad oceněním zabitého Poláka

Zatím není jasné, zda německé státní vyznamenání obdrží řidič polského kamionu, kterého Amri unesl a s jehož vozem později najel na vánoční trhy na náměstí Breitscheidplatz. Původně se myslelo, že Lukasz Urban strhl v době útoku Amrimu volant, a zabránil tak ještě větší tragédii.

Na základě této informace se pod petici požadující jeho vyznamenání podepsaly tisíce lidí. Výsledky pitvy ale nakonec odhalily, že Polákovi vážnost zranění, které mu Amri způsobil, nedovolila jakkoli zmírnit následky atentátu.

Prosincový teroristický útok v Berlíně si vyžádal 12 obětí včetně jedné Češky. Desítky lidí utrpěly zranění.