Za pomoc ilegálním imigrantům dal soud francouzskému farmáři pokutu

Události: Pokuta za pomoc ilegálním imigrantům (zdroj: ČT24)

Z napomáhání ilegální imigraci uznal soud v Nice vinným francouzského farmáře. Cédric Herrou dostal pokutu tři tisíce eur (přes 81 tisíc korun) s podmíněným odkladem výkonu. Státní zástupce požadoval osmiměsíční podmíněný trest odnětí svobody, napsal server francouzského týdeníku L'Express.

Soud potrestal sedmatřicetiletého zemědělce za to, že pomáhal běžencům při přechodu Alp mezi Francií a Itálií. „Přes hranici pomohl dvěma stovkám uprchlíků převážně z Eritreje,“ doplnil zpravodaj ČT ve Francii Petr Zavadil. 

Podle Zavadila také zřídil ilegální tábor pro 57 uprchlíků v opuštěné budově francouzských železnic. „Vydrželi tam pouhé tři dny, než je na žádost místních politiků policie vyvedla,“ dodal Zavadil s tím, že po vyklizení tábora Herrou některé migranty hostil na svém pozemku. Za to, že umístil migranty do opuštěného rekreačního střediska, ale potrestán nebude. 

Herrou své jednání nepovažuje za zločin, nýbrž za projev lidskosti. „Odvolával se mimo jiné na zákon z prosince 2012, který zaručuje trestní imunitu těm, kdo přinášejí migrantům humanitární pomoc, aniž se na tom jakkoliv obohacují. Podle prokuratury si ale zákon až příliš přizpůsobil svým potřebám,“ vysvětlil zpravodaj ČT.

Herrou u sebe ubytovával desítky migrantů, ještě dnes má podle agentury AP na své farmě karavany s mladými Súdánci a Eritrejci.