Novozélandské drama: Na pláži uvázly stovky kulohlavců, poslední bojují o přežití

Hromadné uváznutí kulohlavců na novozélandském pobřeží (zdroj: ČT24)

Více než 400 kulohlavců uvázlo na pláži na Novém Zélandu. Přes 250 z nich již uhynulo. O záchranu zbylé stovky se snaží stovky ochránců přírody a místních obyvatel, kteří vytvořili lidský řetěz a snaží se kulohlavce polévat vodou a dostat je z mělčiny.

K tragické události došlo v oblasti Farewell Split na Jižním ostrově. Úřady zprávu o možném uváznutí kulohlavců obdržely už ve čtvrtek večer, ale záchranná operace v noci by byla moc nebezpečná, proto ji zahájily až ráno, napsal list New Zealand Herald.

Zdravotníci a místní obyvatelé se nyní snaží kulohlavce udržet v chladu, polévají je vodou. Někteří se prý snažili dostat znovu do vody, lidé vytvořili řetěz a snažili se je dostat do větší hloubky.

Záchrana kulohlavců na Novém Zélandu
Zdroj: Anthony Phelps/Reuters

Podařilo se to ale jen u padesáti z nich, někteří z nich měli mláďata, která už jsou také na svobodě. Přes 250 kulohlavců ale uhynulo. „Zlomilo mi to srdce,“ říká Cheree Phillipsová, která byla ráno na místě.

Vědci zatím přesně nevědí, co způsobuje, že se kulohlavci občas dostanou až na pláž. Podle expertů je to někdy proto, že jsou staří a nemocní a mají problém s prostorovou orientací, když plují kolem pláží mírně se svažujících do moře.

Kulohlavci na Novém Zélandu
Zdroj: Anthony Phelps/Reuters

Někdy se dostane jeden z nich na pláž, přičemž vyšle „nouzový signál“, který poté přitáhne pozornost dalších, kteří na pláži uváznou také.

Jedná se o třetí největší podobný incident na Novém Zélandu. Nejvážnější se udál v roce 1918, kdy v oblasti uvázla najednou tisícovka kulohlavců. V jeden den roku 1945 to byl případ 450 kytovců.

Pláže Nového Zélandu patří k místům s největším výskytem uvázlých kytovců, většinou se k pevnině dostanou během migrace z antarktických vod.